Спряганият като кандидат за кмет на демократичното обединение Продължаваме промяната,

...
Спряганият като кандидат за кмет на демократичното обединение Продължаваме промяната,
Коментари Харесай

Слух в Lupa.bg: Кандидат-кметът милионер на ПП-ДБ Васил Терзиев май стои зад чатбота Наталия?

Спряганият като претендент за кмет на демократичното обединяване " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Спаси София " милионер Васил Терзиев най-вероятно стои зад чатбота " Наталия ", обвързван с мистериозни позвънявания до стотици хиляди души в столицата в последната седмица, твърди сензационно източник на Lupa.bg от спецслужбите.

Според осведомени, по поръчка на една от софтуерните компании на Васил Терзиев, е трябвало да бъдат събрани персоналните данни на стотици хиляди софиянци, с цел да могат за бъдат таргетирани по време на акцията за локалните избори в столицата през есента.

Чатботът събира данни за поданици на София, които след това да бъдат атакувани със известия и пропаганда, свързани с локалните избори. Според специалисти по киберсигурност, зад " Наталия " евентуално стоят колцентър и гарант на задачата, като главния обвинен е Васил Терзиев. Целта е да бъде основана база данни в кой град живеят притежателите на телефонните номера, които получават позвъняване, с цел да може акцията да е по-прецизна.

" ДАНС знаят кой стои за съответните чатботове " заяви довечера пред Би Ти Ви шефът на организацията за Национална сигурността. Пламен Тончев. Той обаче добави, че службата няма данни за съответна политическа партия.

Това е разумно, защото политическата партия в тази ситуация употребява медиатор, а и Васил Терзиев към момента не е публично политическо лице, а бизнесмен. Освен това, въпреки че позвъняването на чатбота " Наталия " несъмнено е безочливо и дразнещо, в тази ситуация няма осъществено закононарушение и нарушаване на права, разясняват пред Lupa.bg адвокати. 

Според други източници обаче, Васил Терзиев може и да е наклеветен, а чатбота да е обвързван с ГЕРБ, които в последните години залагат главно на цифровата си акция. Партията също употребява медиатор в тези интервенции. Кой е съответния гарант ще стане ясно доста скоро, когато жителите стартират да получават непоискани политически реклами на телефоните си.

Разговорът, който така наречен Наталия стартира с хората, на които се звъни, нормално стартира по този начин: " Здравейте, споделям се Наталия и се обаждам по отношение на вашата покупка. Бих желала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали? ". При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва. В някои от случаите чатботът наново се е интересувала " в кой град сте ". Гласът на Наталия и държанието ѝ приказват, че това не е същински човек, а телефонен бот. Много хора обаче не са се усетили в първия миг и са споделили къде живеят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР