Спрете колоездачите, които карат в центъра на Хасково, преди да

...
Спрете колоездачите, които карат в центъра на Хасково, преди да
Коментари Харесай

Спрете колоездачите в центъра, преди да стане беля

Спрете колоездачите, които карат в центъра на Хасково, преди да стане пакост като в столицата, приканват хасковлии. Преди дни в Южния парк в София колоездач прегази малко дете, което към момента е в болница с контузии. В пешеходната зона на Хасково е  цялостно с яхнали колела хора, които се държат като че ли са на велоалея, единствено тъй като се придвижват екологично. Снимали сме ги по тротоари, в пешеходната зона на центъра, лавирайки сред хората, даже на детска площадка, цялостна с малчугани. Все тук-там, където може да стане заплашителен случай. Рискът дете да изскочи пред колоездач е прекомерно огромен. В същото време е най-нормално в пешеходна зона хората да бъдат спокойни, че нещо няма да им връхлети, нали?

Тя бе категорично неразрешена за колоездачи от 2015 година с решение на Общински съвет, точно тъй като центърът се трансформира в необозначена велоалея и рискът от произшествия набъбна. Според решението те могат единствено да бутат велосипеда, само че не и да го карат по плочките. Тогава бяха сложени табели, които предупреждаваха, че се плануват санкции от 20 лева за нарушителите. Глобени нямаше, евентуално по тази причина възпитателната мярка не се осъществя. По-късно табелите изчезнаха, замениха ги с нови, които просто гласят „ Пешеходна зона ”. На нея никой не й обръща внимание, зоната се изпълни с колоездачи, множеството от които възрастни хора, които надали имат бързи реакции, в случай че пред гумата изскочи дете. Изчезнаха и стойките за колела, където всеки стигнал с велосипед  до централната градска част, може да го заключи. Въпрос на просвета, каквато в Хасково явно липсва. Така към този момент две години високите велосипедни скорости и пешеходците се разминават единствено с нерешителност досега, в който ще стане пакост. Въпрос на време е.

Да напомним, че пешеходната зона на Хасково включва района: пл. “Свобода ”, пл. “Атлантически ”, ул. “Отец Паисий ” – от пл. “Свобода ” до спектакъл “Иван Димов ”, ул. “Варна ”, ул. “Бургас ”, ул. “Русе ”, ул. “Преслав ” – от кръстовището с ул. “Марин Дринов ” до комплекс “Клокотница ”, ул. “Велико Търново ” – от пл. “Свобода ” до пл. “Атлантически ”, ул. “Марин Дринов ” – в правата сред ул. “Преслав ” и ул. “Отец Паисий ”, ул. “Сан Стефано ”. И не е анулирана. В нея място за хора на колела няма, защото има деца и разхождащите се или бързащи по задания хора.

---

Велоалеята на Кенана цялостна с пешеходци  

В Хасково по улиците липсват велоалеи, само че това не дава право на колоездачите да основават заплаха в пешеходните зони. В града ни, който е със остаряло застрояване, надали в миналото ще има зони за колела. Преди години бе пропусната опцията, когато се покриваше реката, вместо магазини и паркинги, да има пътно платно и място за колоездачи. Не бе сторено освен тъй като не е въображаемо в вероятност, само че и  защото велоалеите не носят доходи.

От 8 година Хасково въпреки всичко си има велоалея за спорт в чудния парк Кенана. Тя обаче е цялостна с пешеходци и там колоездачите също не могат да развиват високи скорости. Твърде постоянно на по-тясната велоалея, вместо на по-широката пешеходна, се разхождат възрастни дами в редица по 3-4. Нямат заобикаляне, не чуват, не се и усещат, че са на рисково място, разясняват велосипедисти. Въпреки че при започване на алеите е указано, че  те са място за колоездачи, никой не стопира пешеходците, майките с деца и домашните любимци. Правилата не се съблюдават, тъй като липсва приемливост и просвета.

Ще напомним и че пешеходна е най-широката и най-старата алея на Кенана. Средната е за колоездачи. Най-външната, тази около пътя, е за разходка на домашни  любимци. Така че място за всички има, казусът е в неналичието на просвета.

*Авторът на текста е дълготраен колоездач, който в никакъв случай не си е разрешил да кара по тротоари и в пешеходни зони, вкючително централната градска част, където работи
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР