Спрете да ни разигравате!. Това заявиха търговците на дребно за

...
Спрете да ни разигравате!. Това заявиха търговците на дребно за
Коментари Харесай

Търговците след вчерашното иди ми - дойди ми: Спрете да ни разигравате!

" Спрете да ни разигравате! ". Това обявиха търговците на дребно за отварянето и затварянето за часове в намерено писмо. От Българската Ритейл Асоциация оферират вместо досегашното предписание за 1 човек на 3 кв.м, да се вкара нов стандарт: най-много 1 човек (включително клиент и персонал) на 8 кв.м.

" Решения и заповеди се издават и анулират в границите на часове. Отваряте ни и ни затваряте към този момент в един и същи ден. Спрете да ни разигравате ! ", гласи гневното писмо на Българската Ритейл Асоциация (БРА) във връзка издаденото през вчерашния ден напътствие на Министъра на стопанската система за отварянето на нехранителните магазини и анулацията на същото това напътствие часове по-късно от министър-председателя Бойко Борисов.
 И БХРА желае да се отворят заведенията и то незабавно
И БХРА желае да се отворят заведенията и то незабавно

Хотелите и СПА-центровете могат да извършват ограниченията

Три дни след затварянето си, през вчерашния ден по обед нехранителните магазини отвориха на лимитирана комерсиална повърхност до 300 кв. м според " напътствието " на Министъра на стопанската система Лъчезар Борисов . Търговските обекти с вход откъм улица или паркинг можеха да преорганизират активността си. Няколко часа по-късно министър председателят Бойко Борисов анулира напътствието на икономическия министър и разпореди на магазините за нехранителни артикули с повърхност над 300 кв. м да затворят с претекст " равнопоставеност на браншовете ".
 Бойко Борисов не позволи огромните магазини да отворят
Бойко Борисов не позволи огромните магазини да отворят

Министърът на стопанската система анулира издадените по-рано през днешния ден инструкции

" Първо трябваше да организираме активността си съгласно напътствията на Министъра на стопанската система . Върнахме хората на работните им места. Координирахме процеса с Инспеция по труда. Преговаряхме с наемодатели, организирахме комерсиалните си площи. Следобед трябваше да разбираем на клиенти, снабдители и сътрудници, че затваряме. И да върнем хората по домовете им ", описват от БРА.

Когато затвориха моловете и комерсиалните центрове, клиентите се концентрираха в другите по-малки магазини. Досегашното предписание за 1 човек на 3 кв.м., изключително в по-малките магазини, не разрешава да се съблюдава добра отдалеченост. С новото предложение на БРА за един човек на 8 кв. м в един магазин от 30 кв.м. ще има единствено по трима индивида, а в един магазин от 1500 кв.м. - до 187 души. Правилото би трябвало да важи за всички - дребни, огромни, хранителни или нехранителни магазини, в или отвън търговски център, оферират от БРА и молят за отваряне на всички магазини при еднообразно ограничаване за всеки търговец. Мотивът им е, че по този начин могат да работят даже 3 месеца, а не да отварят и затварят в границите на един ден.

Още през ноември 2020 година търговците предложиха незабавни ограничения като отлагане на заеми, вдишване на разноските за консуматииви, заплати и осигуровки от страната и освобождение на работодателите от налози заради възбрана да правят активност. " Нито едно искане не беше изпълнено ", напомнят от БРА.

Сектор търговия на дребно обезпечава прехраната на близо 300 000 души в страната . Търговците на дребно не са престанали да внасят налози и осигуровки във хазната макар измененията в решенията, напътствията и заповедите на държавното управление, които се сменят към този момент в границите на броени часове.

Предложението на търговците е ориентирано до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Кирил Ананиев и министъра на стопанската система Лъчезар Борисов.

Българската Ритейл Асоциация сплотява над 100 представители на търговията на дребно у нас. Около 85% от магазините на членове на БРА бяха затворени поради ограничаващи ограничения. Голяма част от тях нямат и нито един обект отвън търговски център, прецизират от сектора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР