Справяне с дългогодишно безводие, по-добри пътища и по-редовно сметосъбиране. Това

...
Справяне с дългогодишно безводие, по-добри пътища и по-редовно сметосъбиране. Това
Коментари Харесай

Кмете, запиши си: Кои са основните проблеми в област Търговище

Справяне с дългогодишно безводие, по-добри пътища и по-редовно сметосъбиране. Това желаят поданици от обитаеми места в област Търговище от бъдещия си кмет.

Между последните две преброявания – през 2011 и през 2021 година - популацията в региона е намаляло с повече от 22-ве хиляди души или с близо 19%. През есента на 2021-ва в региона са живеели малко над 98 хиляди души. В същото време това лято се регистрира лек спад в безработицата. Незаетите поданици на района с днешна дата са малко над 3200 души. Според икономистите, в област Търговище има отлични условия за развиване на селското стопанство, логистиката, леката индустрия. Средната брутна заплата в този край, по данни на Национален статистически институт, е 1259 лв..



Работещият шадраван пред постройката на Община Омуртаг с днешна дата е като че ли демонстрация на горчива подигравка поради тежкия режим на водата в региона. Безводието в градчето и околните села е остарял проблем, описват локалните хора. На някои от тях им се постанова да вървят до публични чешми, с цел да пълнят вода за пиянство и хигиенични потребности.



Отдавна е ясно, че с цел да има вода в Омуртаг, локалната власт би трябвало да обезпечи в допълнение водоснабдяване и това се оказа изцяло допустимо. След срещи с министри и след митинги и затваряне на пътища, бяха взети ограничения водният поток да идва от пречиствателна станция Ястребино, която черпи вода от едноименния язовир. Остана единствено да бъдат пуснати две помпени станции.

" Които обаче не действат, общината не ги е въвела в употреба, макар че има такава задача още от предходния министър, от ноември 2022 година, по-късно редица ангажименти на държавното управление с локалната власт и регионалната власт тези две помпени станции да бъдат вкарана в употреба, само че това още не се е случило до момента ", сподели Магдалена Славова от гражданска самодейност „ Вода за Омуртаг “.



Попитахме един от заместник-кметовете на Омуртаг за какво се бавят с стартирането на подстанциите. Той осведоми, че общината е написала писмо и чака държавна приемателна комисия за електрическата част. Според него до 2-3 месеца водата ще потече от чешмите.

" Тука трябваше още на 10 август да има ток обезпечен, по гледище на настоящия министър на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, който пристигна в Търговище, имаше такава експертна среща, на която кметът участва и се съгласи, че до 10 август няма проблем да има ток, дали ще е посредством елемента подаван и ще е с краткотраен ток ", уточни Магдалена Славова.



" Започнаха едни мудни дейности на общината, закъснение, най-вероятно е поради изборите, по този начин се съмняваме множеството жители от Омуртаг ", разяснява инж. Пенка Попова-Добрева от гражданска самодейност „ Вода за Омуртаг “.

Наравно с безводието в Омуртаг се подреждат съмнителните бизнес схеми. А в дребния град още повече се приказва за това. На 14 септември прокурор Васил Василев от Окръжна прокуратура Търговище издаде разпореждане, с което изиска от Община Омуртаг документи, свързани с ремонтни действия и дърводобив. Разследването е за корупция в публичните поръчки. Дали това ще бъде потвърдено, по този въпрос се вълнува цялото население на Омуртаг.



Камерата ни видя, че хигиената в центъра на регионалния град Търговище фактически не е добра и локалните хора се оплакват от това. Лошата поддръжка на инфраструктурата се оказа също една от огромните неволи в всекидневието на гласоподавателите.

Жителите на Търговищка област чакат още и дълго обещаваните от Общината реорганизация и ремонт на пътя край вилните зони на града, както и пешеходен надлез, местни платна и положително нощно осветяване на региона.

Репортер: Ивелина Белчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР