Справедливост и наказателно правораздаване – това бе основната тема, по

...
Справедливост и наказателно правораздаване – това бе основната тема, по
Коментари Харесай

Главният прокурор пред студенти от Бургаския свободен университет: "Съдебната реформа" се използва за овладяване на прокуратурата и съдебната власт и за преформатиране на политическия и икономическия живот

" Справедливост и наказателно правосъдие " – това бе главната тематика, по която основният прокурор Иван Гешев беседва със студенти от специалностите " Право " и " Публична администрация " в Бургаския свободен университет.
 
На срещата, която се организира през днешния ден, 20.04.2023 година, участваха още представителят на основния прокурор Сийка Милева, апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, окръжните прокурори на Бургас, Сливен и Ямбол - Георги Чинев, Веселин Гангалов и Дойчин Дойчев.
 
 Иван Гешев и Мария Нейкова, регионален шеф и декан на Правния факултет Иван Гешев и Мария Нейкова, регионален шеф и декан на Правния факултет Източник: Прокуратура на Република България
Всеобщо е мнението, че заслужено е това, което урежда законът, само че когато той изостава от актуалните публични връзки, няма по какъв начин да се обезпечи справедливостта, която жителите чакат, сподели Иван Гешев.
 
Той уточни три групи проблеми в наказателното правосъдие – остарялото законодателство, незадоволително постоянния механизъм за понасяне на дисциплинарна отговорност от магистратите и законовата опция два идентични проблема да бъдат решени по два разнообразни метода, което води до разнопосочна процедура.
 
" Наказателното правосъдие се нуждае от промяна за ускорение на наказателния развой и постигане до резултат, който българските жители чакат. А не промяна в кавички, която не отстранява пречките пред правораздаването, а ускорява възприятието за неправда ", сподели Иван Гешев.
 
 Иван Гешев Иван Гешев Източник: Прокуратура на Република България
Главният прокурор изясни, че не може да се вменява виновност само на правосъдната система и на магистратите за това, че резултатите от правораздаването не дават отговор на публичните упования.
 
" Проблемите в наказателното правосъдие умишлено не се вземат решение от политическата класа дълго време. За страдание в последните години законодателните хрумвания изхождат от хора, които нямат визия от законодателство, от процедури ", добави Иван Гешев.
 
На въпрос по какъв начин ще разяснява така наречен правосъдната промяна и концепцията за въвеждане на механизъм за следствие на основния прокурор и заместниците му, която се разисква в няколко Народни събрания, основният прокурор отговори: " Съдебната промяна " се употребява за преодоляване на прокуратурата и правосъдната власт и за преформатиране на политическия и икономическия живот. Това не е промяна ", разяснява Иван Гешев.
 
Главният прокурор акцентира, че  битката с корупцията  зависи от комплекс  фактори - законодателство, работеща правосъдна, законодателна и изпълнителна власт, даже народопсихология. " Видимата част – битовата корупция, като отрицателен резултат за обществото е доста по-слаба от така наречен " корупция по високите етажи ", изясни Иван Гешев.
 
 Иван Гешев Иван Гешев Източник: Прокуратура на Република България
В отговор на въпрос какви би трябвало да са съответните ограничения против домашното принуждение и дали са нужни по-високи санкции, основният прокурор уточни, че механичното завишаване на наказванията за който и да е вид закононарушения не е решение. " Видът на наказването е решаващият фактор, с цел да се реализира предварителна защита,  всички промени в закона обаче са въпрос на политическа воля ", разяснява той.
 
Главният прокурор посъветва студентите да работят с концепция за страната си, за колектив, за общественост. " България е красива, с многовековна история. Обичайте  я ", обърна се той към младежите. В знак на почитание и признателност за срещата основният прокурор подари икона на проф. доктор Петко Чобанов, президент на Бургаския свободен университет.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР