Справедливо е този, които ползва пътищата по-често, да плаща повече.

...
Справедливо е този, които ползва пътищата по-често, да плаща повече.
Коментари Харесай

Министър и превозвачи в спор кой колко трябва да плаща за пътища

Справедливо е този, които употребява пътищата по-често, да заплаща повече. Тол таксите, които заплащат транспортните средства над 3,5 тона не са обективни. Товарните превозвачи заплащат 4-5 пъти по-малко по отношение на прилежащите страни, а някои рейсове - и до 20 пъти по-малко. Не е заслужено българските поданик да субсидират както интернационалния, по този начин и вътрешния тежкотоварен трафик.

Това съобщи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на среща с представители на браншови организации на дребни и междинни превозвачи.

Караджов се обърна към превозвачите с три въпроса:

- Справедливо ли е жителите да заплащат за втори и трети клас пътища, а превозвачите не?
Гроздан Караджов: Пътищата са в тежко и занемарено положение
Българските пътища са в тежко и занемарено положение, установи пред парламентарната районна комисия министърът на районното раз...
Прочети повече
- Справедливо ли е жителите да заплащат два пъти повече от превозвачите?

- Справедливо ли е да плащаме от 3 до 6 пъти по-високи такси в съпоставяне със прилежащите ни страни?

„ Към 70% от приходите от пътни такси в една страна би трябвало да идват от транспортни средства над 3,5 тона, а другите 30% - от винетките на леките коли. У нас обаче е противоположното “, сподели Караджов.

Толтаксите бяха въведени през март 2020 година, като бяха редуцирани спрямо първичните оферти и практиката през 2020 и 2021 година сподели, че събраните средства не са задоволителни, с цел да се разчита на тях за поддръжка на цялата пътна мрежа.

Министърът заяви, че през 2020 г са събрани 267 млн. лв. от винетни стикери, а от тол такси - 111 млн. лв.. През предходната година от винетки са събрани 271 млн. лв., а от тол такси - 158 млн. лв..
Превозвачите застрашени от банкрут поради разширението на тол системата
Планираното разширение на тол системата и увеличение на пътните такси може да предизвика банкрути на автобусни превозвачи, като изключително...
Прочети повече
„ Всичко рейсове, които са минали през страната ни през предходната година, са генерирали 1.6 млн. лв. “, регистрира още Караджов. Той изясни, че огромна част от второкласните пътища са освободени от тол такса и поради това са желани от превозвачите. „ Тази мрежа не е проектирана и тя не може да издържи на този трафик. А за какво да заплатят тол такса, като могат да употребяват второкласната и да не заплащат нищо “, сподели още вицепремиерът.

„ В Европа също има различни пътища “, отговори Петко Ангелов от Камера на автомобилните превозвачите.

От Съюза на превозвачите също обявиха, че в прилежащите страни тол такси има единствено за автомагистралите.

По думите на Васил Пиронков от Камера на автобусните превозвачи даже да се вкара такса за второкласните пътища за тежкотоварните камиони, жителите отново ще заплаща доста повече, тъй като всяка стока стига до хората през пътната мрежа.

„ А по отношение на рейсовете – да не забравяме, че това е обществена услуга “, добави Пиронков.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР