Спот цената на газа в Европа се покачва с 30%

...
Спот цената на газа в Европа се покачва с 30%
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа достигна 2 900 долара за 1 000 куб. м

Спот цената на газа в Европа се повишава с 30% до съвсем 2 900 $ за 1 000 куб. м поради продължаващото прекъсване на " Северен поток ". Най-близкият фючърс за TTF (октомври) на ICE Futures нарастна до 2855 $ за 1 000 куб. м при започване на търговията в понеделник, спрямо 2213 $ в края на търговията в петък.
Данните от лондонската борса ICE, представени от ТАСС, сочат, че цената на газа се повишила с 32,5 на 100 и към този момент превишава 2900 $ за 1000 кубични метра в днешната търговия за първи път от края на август.

Доставките по газопровода " Ямал " от Германия към Полша още веднъж са възобновени, сочат данните на мрежовия оператор, представени от Ройтерс. Притокът беше спрян за малко като част от подготовката за възобновяване на работата на " Северен поток ". В петък (2 септември) обаче " Газпром " обави, че доставките по газопровода напълно ще бъдат спрени за неопределен срок, заради съществени повреди, които би трябвало да бъдат отстранени.
Полша не получава природен газ непосредствено от Русия от април насам. От декември 2021 година потокът по газопровода " Ямал ", по който по традиция влиза към 1/6 от съветския газ в Европа, е извърнат и газът тече на изток.
Заради войната в Украйна и непредсказуемото държание на " Газпром " цената на газа се увеличи с 400% за последните 12 месеца, пресмята още Ройтерс. Москва понижи доставките по тръбопровода " Северен поток " до 40% от потенциала през юни и до 20% през юли.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че, в случай че глобите бъдат вдигнати, ремонтните работи ще бъдат завършени елементарно и газовите потоци ще бъдат обновени
Кремъл разгласи през днешния ден, че прекратяването на газовите доставки за Германия през тръбопровода " Северен поток " е породено от западните наказания, които пречат на поддръжката на инфраструктурата, съобщи Агенция Франс Прес.
" Проблемите породиха поради глобите, които бяха наложени над нашата страна ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти, няколко дни откакто основният газопровод без спрян за неустановен период от време.
Той добави, че, в случай че глобите бъдат вдигнати, ремонтните работи ще бъдат завършени елементарно и газовите потоци ще бъдат обновени.
 
Източници: news.bg, БНР, dariknews.bg
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР