Способността да комуникирате ефективно с вашите служители е може би

...
Способността да комуникирате ефективно с вашите служители е може би
Коментари Харесай

Слушай, мисли, уважавай!

Способността да споделяте дейно с вашите чиновници е може би най-важното лидерско умеене. Именно то ви дава опцията да предавате точна и ясна информация на останалите и да разбирате това, което те ви споделят. Ефективната връзка е в основата, върху която се гради продуктивната работа в екип и здравите връзки сред хората.

Гуруто на личностното развиване Дейл Карнеги споделя в своята книга „ How to Win Friends and Influence People “, че 90% от всички проблеми в мениджмънта произтичат от неприятната връзка. Ето няколко метода, по които най-хубавите водачи заобикалят неразбирателствата и другите проблеми в общуването:

Те слушат, с цел да схващат

Хората желаят да са сигурни, че гласът им се чува. Най-добрите водачи се стараят да отделяте повече внимание на казаното от техния събеседник, в сравнение с размислите за метода, по който да му дават отговор. Те непрекъснато задават спомагателни, изясняващи въпроси, за отбягване на недоразуменията. Отделянето на време за разбирането на хората, с които говорите, им демонстрира, че гледате на това което споделят по сериозен и виновен метод.

Те мислят, преди да приказват

Най-добрите водачи постоянно си дават няколко секунди, преди да кажат каквото и да е било. Те се замислят върху думите си и върху метода, по които ще ги кажат. Ако има един информационен табиет, които наложително би трябвало да придобиете, то това е той.

Те познават публиката си

За да споделяте дейно би трябвало първо да познавате хората, с които говорите. Най-добрите водачи знаят, че всеки човек е различен(същото важи и за всяка група или аудитория) и взимат поради произхода, статуса, упованията и културните правила на хората, с които приказват, преди да се изкажат. Дори неприятните вести и комплексните хрумвания се възприемат по-добре, когато са показани по метод, фокусиран върху получателя.

Те се държат с почитание с всички

Най-добрите водачи в никакъв случай не приказват по благосклонен и нахален метод с другите и постоянно им отдават нужното почитание. Никой не желае да приказва с човек, които се счита за по-добър от събеседниците си.

Те управляват тона си

Комуникацията става надалеч по сложна, когато човек не управлява страстите си. Най-добрите водачи знаят по какъв начин да ръководят прочувственото си положение, без значение дали изпитват яд или горест, боязън или наслада.  Те може да изразят страстите си, било то посредством думи или по невербален метод, не те в никакъв случай не разрешават възприятията им да завладяват изцяло връзката и поддържат убеден и спокоен звук.

Те поддържат положително отношение

Най-добрите водачи поставят целенасочени старания за поддържане на положително отношение в връзката си с другите. Когато се държите с останалите по оправдателен и вежлив метод, те са по-склонни да ви отвърнат със същото.

Ако желаете да сте допустимо най-хубавия водач, би трябвало първо да се научите да бъдете добър комуникатор. Практикувайте и развивайте тези техники на другарство и ще постигнете тази цел.

......................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР