Способни ли са здравните власти да овладеят кризата с липсата

...
Способни ли са здравните власти да овладеят кризата с липсата
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Българските производители ще предоставят антибиотици, които не могат да бъдат внесени

Способни ли са здравните управляващи да овладеят рецесията с неналичието на медикаментите? Отговорът е по-труден от " да " или " не ", защото рецесията с медикаментите не касае единствено България, а целия Европейски Съюз. 25 от 27 страни алармират за проблеми с дефицити. Това сподели в студиото на " Още от деня " съветникът на служебния здравен министър Аркади Шарков.

По думите му има и фактори, които са отвън опцията на страната да реагира, като да вземем за пример зараза и няколко вируса, струпани по едно и също време. Казуси, които касаят индустриални мощности, отвън Европейски Съюз, да вземем за пример в Китай и Индия, където има затворени мощности. Фактор са и цените - те са от голяма важност за това дали някой желае да внесе даден артикул. Цените в България на медикаментите са едни от най-ниските в Европейски Съюз, сподели Шарков. Според него цените на медикаментите в Гърция да вземем за пример са малко по-високи.

Дефицитът на медикаменти мъчно можеше да бъде очакван, съобщи той.



Шарков въпреки всичко увери, че Министерство на здравеопазването краткосрочно се старае, дружно с производителите и търговците на едро да задоволят потребностите на българските пациенти в идващите седмици и месеци. Средносрочно - приготвят нормативни промени, които до седмица-две ще бъдат показани на народните представители и дълготрайно - надяват се да има постоянно държавно управление, което да има политическата воля и опцията да направи тези промени.

От началото на годината има обезпечен спомагателен импорт на избрани антибиотици. За тези, които нямат опция извън да бъдат импортирани, българските производители са се отзовали - във вторник са изпратили писмо, че са подготвени да задоволят потребностите.



Обсъжда се и бърз успореден импорт на съответни артикули, които още веднъж са дефицитни.

Шарков въпреки всичко прикани лекарите да се преценяват с късата характерност на продукта и да предписват лекарството, за което е опоменато. Призова и фармацевтите да не отпускат повече опаковки от предписаните, както и да не продават медикаменти, които са без рецепта, като антибиотиците.

В момента се правят инспекции в аптеките от Изпълнителна организация по медикаментите, като все още от страна на търговците на едро има положително подпомагане, сподели още Аркади Шарков.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР