Спортният министър Красен Кралев обвини норвежките национални отбори по ски

...
Спортният министър Красен Кралев обвини норвежките национални отбори по ски
Коментари Харесай

Кралев обвини норвежкия спорт в нарушаване на феърплея

Спортният министър Красен Кралев упрекна норвежките национални тимове по ски тичане и биатлон в нарушение на феърплея. Според него те симулират дихателни проблеми, с цел да употребяват неразрешени препарати с позволение.

В своята първа обществена изява след зимните олимпийски игри в Пьонгчанг Кралев разяснява представянето на българските състезатели в предаването " Тази заран " по Би Ти Ви.

Министърът, постоянно е доста въздържан в своите изявления, се ядоса на параленост, че България не е спечелила нито един орден с 50 милиона лв. инвестиция в олимпийска подготовка, а Норвегия е взела 39 медала при годишен бюджет от 30 милиона, както и на изказванието, че част от норвежките спортисти са водопроводчици, дърводелци и учители.

" Дайте да не разясняваме такива несериозни неща. Какви водопроводчици, като целият тим на Норвегия в ски бягането и биатлона са астматици. Дойдоха със съответните препарати. Всички знаят защо става въпрос. Аз го одобрявам го като нарушен феърплей ", съобщи Кралев, който през октомври влезе в управителния съвет на Световната антидопингова организация (WADA).

Според правилника на WADA даден състезател може да получи позволение да употребява препарат от неразрешения лист при избран заболяване. " Очевидно норвежките лекари са издали такива документи, хората се водят за астматици и всички носят препарат за астма, който е обвързван с повишение на кислородния продан в организма ", сподели Кралев.

" От години всички разясняват по какъв начин в норвежките национални тимове в ски бягането и биатлона всички до един са астматици. (В Пьонгчанг) Те носеха препарати срещу астма, колкото всички останали страни ", добави спортният министър.

По думите му в Норвегия това се случва " от години ". " Но е законно. По разпоредбите е. Нищо не можеш да кажеш, откакто са получили такива документи. Това е обществена загадка от доста години. От доста олимпиади е по този начин ", сподели още Кралев.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (280)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР