Спортните роботи правят огромни крачки напред в света в момента

...
Спортните роботи правят огромни крачки напред в света в момента
Коментари Харесай

Робот футболист се готви да засенчи Роналдо на RoboCup 2023

Спортните роботи вършат големи крачки напред в света сега и един нов, извънредно модернизиран хуманоиден андроид се готви да оглави групата. Според " Interesting Engineering " нов робот на име ARTEMIS се приготвя за присъединяване в RoboCup 2023 - годишно интернационално съревнование по роботика, което има за цел да насърчи информираността и изобретателността в региона на заместването на хората като футболисти. Областта на роботизираните спортове е в разцвета си (и е по-добра от проектирането на терминатори) и наподобява, че ARTEMIS ще бъде впечатляващ играч тази година и може би даже ще открадне славата на легенда като Роналдо, атакувайки достиженията му за най-бързо спринтиране по терена.

ARTEMIS (съкращение от Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability) е планиран от UCLA Samueli School of Engineering като повсеместен хуманоиден робот. Сегашната му популярност се състои в това, че е особено планиран за двукрако придвижване по неравни повърхности, т.е. може да върви и да тича по неравномерен терен. Очевидно това е мощно преимущество за конкуренцията в необятния свят на роботизираните спортове.

Според професора от Калифорнийския университет в Лос Анджелис Денис Хонг, ARTEMIS е планиран с " отличен баланс при вървене по неравномерен терен и дарба за тичане - отлепване на двата крайници от земята по време на придвижване ". Той е създаден със задвижващи механизми, които симулират пружиниращото придвижване на човешките мускули, а не класическото клатене, което нормално свързваме с Терминатор или " Междузвездни войни ".

Според Калифорнийския университет ARTEMIS може да върви, да бяга и даже да спринтира върху неравни повърхности, което безспорно може да бъде преимущество в спортни надпревари за роботи като RoboCup. Роботът съумява да измине 2,1 метра в секунда, което го прави ужасяващо бърз по всички стандарти. Той се отличава и с това, че неговите мускулно имитиращи задвижващи механизми се задействат с електричество, а не с хидравлика, която е известна с приключването на течност и причиняването на неизправности.

Понастоящем ARTEMIS минава през своя версия на тествания за роботизирани спортове, като постоянно се разхожда из кампуса на Калифорнийския университет, което евентуално е забавна панорама за студентите, които не се занимават с роботи. Скоро той действително ще получи опция да тества футболните си умения в университета, което, надяваме се, ще накара някого да каже: " В правилника няма нищо, което да споделя, че роботите не могат да играят футбол ".

RoboCup 2023 ще се организира през юли в Бордо, Франция, а преди този момент се е провеждал на толкоз отдалечени места като Тайланд, Австралия и Мексико.

Понастоящем има шест съществени области на надпревари, като единствено една от тях в действителност е форма на роботизиран спорт. Освен футболната лига, в която ще се състезава ARTEMIS, има дивизия, в която се показват роботизирани приложения на техники за избавяне, дивизия за персонални домашни приложения като домакинска работа или грижи за дома, дивизия, в която се правят симулации на работа в цех, дивизия за логистика и, несъмнено, дивизия за младежи.

Въпреки че сигурно има доста терзания по отношение на приложенията на изкуствения разсъдък и роботите във всеки аспект на човешкия живот - от спорта до религията и насекомите убийци, би трябвало да признаем, че сме разчувствани да забележим по какъв начин ARTEMIS ще се показа тази година. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР