Спортисти от Русия и Беларус няма да бъдат допуснати в

...
Спортисти от Русия и Беларус няма да бъдат допуснати в
Коментари Харесай

Индивидуални спортисти. Защо олимпийци от Русия и Беларус няма да участват в откриването на Париж 2024

Спортисти от Русия и Беларус няма да бъдат позволени в церемонията по разкриване на Олимпийските игри в Париж през лятото на тази година, Международният олимпийски комитет (МОК).

Решението идва на фона на продължаващата трета година непредизвикана и9нвазия на Русия в Украйна, в чието начало участваха и войски от Беларус. Като част от западните наказания против двете атакуващи страни, техни спортисти бяха извадени от редица интернационалните съревнования.

В края на 2023 година от Русия и Беларус въпреки всичко да вземат участие в Олимпийските игри в Париж, само че под безпристрастен байрак. Те няма да имат право да вземат участие в тимове, да развяват национални си флагове и не би трябвало поддържат обществено войната против Украйна.

Игрите ще се проведат от 26 юли до 11 август. По време на церемонията по откриването в края на юли лодки, представляващи всяка национална делегация, ще плават по река Сена. За първи път церемонията ще се организира отвън олимпийски стадион.

Неутралните олимпийци " няма да вземат участие в парада на делегациите по време на церемонията по откриването, защото те са самостоятелни спортисти ", реши МОК. Комитетът въпреки всичко добави, че " ще им бъде обезпечена опция да съпреживеят събитието ".

МОК чака 36 съветски и 22 беларуски спортисти да се класират за Олимпийските игри в Париж. Тези от тях, които " интензивно поддържат войната " в Украйна или са сключили контракт с военните или със службите за сигурност, обаче няма да бъдат позволени да се състезават.

Олимпийският комитет ще реши " на по-късен стадий " дали да разреши на неутрални спортисти да вземат участие най-малко в церемонията по закриването на Игрите.

Допускането на олимпийци от Русия и Беларус провокира серия от митинги, само че в последна сметка МОК реши, че спортистите не би трябвало да " заплащат " за дейностите на политиците. Затова те получиха позволение да се състезават под безпристрастен байрак.

Междувременно в събота френският президент Еманюел Макрон пред украинска телевизия, че ще предложи на съветския си сътрудник Владимир Путин да бъдат спрени бойните дейности по време на Олимпиадата.

на президентския пост в неделя Путин разяснява, че не е осведомен с предлагането на Макрон, само че Москва е подготвена да го прегледа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР