Спортът остава оазис за душата на българина, който се чувства

...
Спортът остава оазис за душата на българина, който се чувства
Коментари Харесай

От ужаса на войната до европейско злато в борбата

Спортът остава оазис за душата на българина, който се усеща горделив от своята татковина точно поради триумфите на спортистите ни. Така е от доста време насам. През предходната седмица всички ние бяхме горди от едно 15-годишно момиче, което завоюва европейска купа по битка в Лутраки, Гърция. И то по решителен метод. Нейното име е Валерия Станчева , а ТОПСПОРТ Ви среща с историята й досега.

Тя е бесарабска българка и живее в Украйна. Започва да тренира битка от дребна, в град Мелитопол, който сега е под съветска блокада. Преминава в спортния пансион в Лвов. Там е, когато стартира войната. Изведнъж безгрижното детство и любовта към спорта остават на втори проект, тъй като става въпрос за оцеляване. Баща й търси разновидности да избави своето семейство от ужаса на бомбите и оръжията. Тогава се появява актуалният треньор на Валерия - Васил Татарлиев . Той е дълготраен другар с бащата на момичето, а от началото на 2023 година е ментор в ЦСКА. Връзката е направена, а бъдещата европейска шампионка до 15 години идва в България с родителите си и своя брат при започване на актуалната година. От клуба обезпечават всичко нужно на фамилията, нищо не им липсва. Така Станчева мисли единствено за тренировки и представянето си в другите шампионати.
 Снимка 665737
Източник:

Първият за нея като състезателка на " армейците " е в Турция - " Виктори Къп ". Валерия демонстрира гений, дух и воля за победа. Триумфира със златния орден, и то при кадетите, до 49 кг. Неотлъчно да нея е Татарлиев.

" Работя с момичето няма и година, само че към този момент реализираме положителни резултати. Талантът го има. Радвам се, че пътищата ни се пресякоха. Тя пристигна при нас като европейска вицешампионка за Украйна. Сега стигнахме върха в конкуренцията на Стария континент. След мощното показване на шампионата в Турция, последва подобен в Талин, Естония. Там имаше състезатели от 34 страни, над 2800 млади борци. Конкуренцията беше жестока. Остана втора, на косъм от ново първо място. Но за мен беше победителка ", споделя Васил Татарлиев пред ТОПСПОРТ .

Най-доброто занапред следва. Валерия отпътува за Европейското в Гърция и там мачка наред. Притеснението е в първата среща. Нещо обикновено за всеки състезател, какво остава за дете. Започва против рускиня и побеждава с 8:2. По подигравка на ориста, идният за нея край също е против представителка на тази страна. Преди битката за златото, Станчева се оправя с боркиня от Беларус и с туркиня - две победи с механически туш (10:0 и 13:2). За Украйна губи финала точно против представителка от Турция. Сега взима реванш, само че резултатът лъже и не е по никакъв начин елементарно. Знаем какво лоби има Турция в съдийството. Нашето момиче се бори и против него. За щастие съумява. А на финала следва нов триумф с механически туш - против Малита Болатова (Русия). Двубоят завършва 1:26 минути преди края на постоянното време от 4 минути. И по този начин, фантазията става действителност - Валерия Станчева е европейска шампионка до 15 години! На стълбичката е с спортен екип на националния ни тим. Над сърцето й стои българският байрак, а в залата се чува нашият химн.
 Снимка 665739
Източник:

" До края на тази година ни следва Европейско състезание в по-горна възраст - до 17 години. Живот и здраве, също и Световно. Продължаваме да работим, а задачите са допустимо най-високи. Искаме да вземем златни медали и от тези шампионати ", споделя треньорът й Татарлиев пред нашата медия.

Самата Валерия се тормози, не е привикнала от медиен интерес към нея. Но въпреки всичко споделя по какъв начин се усеща в България.

" Всичко тук е прелестно! Щастлива съм, че съм в България! В ЦСКА ме одобриха топло и ми осигуриха спокойствието да упражнявам, да мисля единствено за битка. Нищо не ми липсва. Благодарна съм, че получих този късмет. Много се веселя, че станах европейска шампионка. Мечтите се сбъдват! Сега ще преследвам идващите си ", споделя младата боркиня.
 Снимка 665741
Източник:

Каква е огромната й фантазия? След години да стане Олимпийска шампионка, естествено. Нейна фаворитка е Юи Сусаки от Япония, която се окичи със златото в Токио през 2020 година. Освен това е четирикратна международна шампионка, единствено на 24 години.

" Искам освен да я стигна по триумфи, само че дай Боже даже да я надмина ", споделя ни Валерия Станчева с усмивка.

Искрено й го желаем. Мечтите се сбъдват. А историите от време на време са с благополучен край. В случая момичето размени ужаса на войната с европейско злато в битката. Но това няма да е край за нея, а единствено начало. Първа крачка към спортния Еверест, който се надяваме да изкачи. А там да се вее българският байрак...
 Снимка 665738
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР