Споровете за зърното накараха Киев да заплаши Варшава с икономически

...
Споровете за зърното накараха Киев да заплаши Варшава с икономически
Коментари Харесай

Показаха мястото на Зеленски. Украйна става опасна за околните

Споровете за зърното накараха Киев да заплаши Варшава с стопански наказания, а поляците дадоха отговор с отвод да доставят оръжие. И предизвестиха украинците: в случай че продължат да упорстват, ще бъдат лишени от европейска вероятност. Докъде може да стигне разправата?

Три букви

Президентът Анджей Дуда, говорейки пред Общото заседание на Организация на обединените нации, съпостави Украйна с удавник, който повлича своите спасители на дъното. " Възможно ли е да се обиждате? Разбира се. Можете даже да се възмущавате ", акцентира Дуда. И добави: Полша има намерение да се отбрани от „ удавника “.

Зеленски от същата естрада сподели, че е угрижен да види по какъв начин някои в Европа „ играят на взаимност в политическия спектакъл, трансформирайки доставките на зърно в трилър “. Според него такива реализатори несъзнателно оказват помощ на Русия. Въпреки че беше ясно кого има поради, представителят на Варшава Петер Мюлер побърза да посочи: „ Надявам се, че не става дума за нас “.

В коридорите на Общото заседание Зеленски и Дуда по този начин и не се засякоха. Според президента на Полша „ заради организационни несъответствия “.

Междувременно, до момента в който държаха речи в Ню Йорк, в Киев заместник-министърът на стопанската система на Украйна Тарас Качка разгласи ембарго върху полските лук, домати, зеле и ябълки. Това е отговор на възбраната за импорт на украинско зърно, брашно и зърнени храни.

„ Действията на Украйна не ни впечатляват “, отговори полският министър по въпросите на Европейски Съюз Шимон Шинковски вел Сенк. Варшавските специалисти незабавно откриха салмонела, пестициди и миотоксини в украинското зърно. Според основния ветеринарен доктор от януари до май нездравословни субстанции са открити в 35% от доставките от Украйна.

Кратка игра

Шинковски вел Сенк предизвести: Полша е подготвена да отслаби поддръжката си за Киев. Обществото изисква това, както демонстрират изследванията. Варшавският университет неотдавна разгласява резултатите от изследване „ Социалното разбиране на бежанците от Украйна, мигрантите и дейностите на полската страна “. Оказа се, че през май 13% по-малко респонденти се отнасят добре към украинците, в сравнение с през януари. Мнозина имат вяра, че новодошлите лишават работните им места.

Премиерът Матеуш Моравецки към този момент разгласи преустановяване на доставките на оръжие. Каза, че би трябвало да се мисли на първо място за личната сигурност: да се модернизира армията, с цел да се трансформира в една от най-силните в Европа.

На собствен ред министърът на земеделието Робърт Телус сподели: Варшава няма да се съгласи с европейската интеграция на Киев, до момента в който не се съгласи със зърненото ембарго. Това е допустима отстъпка в името на присъединението към Европейски Съюз, счита той.

Мюлер добави, че в стопанската система всеки е самичък за себе си.

Какво желаят страните?

Украинските и полските медии не изостават от политиците. Изданието “До Речи ” разказва по какъв начин би трябвало да се държи Киев, с цел да остане Варшава удовлетворена. Първо, в Европейския съюз Украйна би трябвало да разчита на Полша, а не на Франция и Германия. Второ, би трябвало да се откаже от делото в съда на СТО за зърното. Освен това би трябвало да преразгледа отношението си към Степан Бандера.

Като цяло “До Речи ” счита, че поляците към този момент са помогнали задоволително и имат право да желаят отстъпки. В противоположен случай, предизвестява изданието, управляващите в Киев може да останат с усещането, че постоянно ще бъдат подкрепяни без никакви условия.

Заместник-ръководителят на Центъра за разговор “Юлиуш Миерошевски ” Лукаш Адамски, в публикация за “Украинска истина ” уточни, че Киев не осъзнава мащаба на помощта, предоставена от полското държавно управление, като в същото време понася вътрешни политически загуби. Той напомни и нежеланието на украинските управляващи да признаят отговорността на УПА за Волинското кръвопролитие.

Адамски означи, че полското общество към този момент се е възстановило от първичния потрес, породен от руско-украинския спор. Съответно готовността за безкористна поддръжка е отслабнала. Аргументът „ вие ни помагате, с цел да ви защитим “ към този момент не работи.

В отговор УП разгласява публикация, в която се споделя, че не става дума за наказание на УПА и поляците би трябвало да почетат паметта на украинските „ патриоти “, починали в борбите със руското Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР). Освен това, в случай че Варшава се стреми към по-прагматични връзки, тогава никой не е срещу, само че тогава не би трябвало да се учудва, че Киев пази своите фермери.

Нищо не е постоянно

Заместник-ръководителят на Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело Владимир Жарихин счита, че спорът може да стигне много надалеч, само че това се дължи основно на парламентарните избори в Полша. " Украинското зърно, което се изля на полския пазар, утежни икономическото състояние на гласоподавателите на ръководещата партия " Право и правдивост ", забележителна част от които живеят в селските региони. Освен това обстановката на пазара на труда стана напрегната заради напора бежанци. На първо място, това е проблем на градовете. Съответно управляващите, като подлагат на критика Киев, печелят известност ", споделя специалистът.

Денис Денисов, анализатор във Финансовия университет към съветското държавно управление, прибавя: " Във Варшава доста политици считат някои райони на Украйна за нелегално конфискувани полски територии. Освен това цялата история на двустранните връзки е осеяна с възпалени петна. Украинците непрекъснато води война с поляците ”.

Най-вероятно, както споделят специалистите след изборите и двете страни ще се преструват, че нищо сходно в никакъв случай не се е случвало. Тяхната кавга е едно, а борбата сред Запада и Русия, в която Украйна играе основна роля, е напълно друго.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР