Споровете дали Белгия да изпрати изтребители Ф-16 на Украйна продължават,

...
Споровете дали Белгия да изпрати изтребители Ф-16 на Украйна продължават,
Коментари Харесай

Продължават споровете дали Белгия да изпрати изтребители Ф-16 на Украйна

Споровете дали Белгия да изпрати изтребители Ф-16 на Украйна не престават, оповестяват локални медии. По-рано този месец представители на Министерството на защитата изключиха опцията Украйна да получи изтребители от Белгия поради изчерпания запас на машините, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Брюксел Николай Желязков.

Според медиите министърът на защитата Людивин Дедондер е разпоредила изследване на положението на белгийските изтребители поради изказванията, че са с изминал запас, като е прецизирала, че изпращането им в Украйна следва да бъде утвърдено от цялото държавно управление. Представители на опозицията възразяват против колебливостта на управляващите по този въпрос и упорстват, че изтребителите са годни за задачата.

Пояснява се, че Белгия разполага с 53 изтребителя Ф-16, от които десетина не се употребяват. Цитирани са неназовани източници от средите на военните, съгласно които Белгия умерено би могла да подари на Украйна няколко машини, в случай че в действителност желае да помогне. Според вицепремиера Давид Кларинвал, в Украйна следващата година може да бъдат изпратени " от два до четири " изтребителя.

Белгия планува да размени ескадрилите Ф-16 с най-съвременните изтребители Ф-35, като началото на доставките се чака в края на тази година. Белгийските управляващи към този момент утвърдиха стратегия за образование на украински водачи на Ф-16, само че опозиционният политик Жорж Далман разяснява, че белгийският принос за украинската защита е " неприличен " и, в случай че и останалите страни от НАТО са помагали толкоз лимитирано, " до момента Украйна щеше да бъде съветска ".

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР