Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при Теста

...
Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при Теста
Коментари Харесай

Георги Караманев: Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при Теста на Тюринг или на матурата по български език

Спорно е къде се оправя по-добре ChatGPT - при Теста на Тюринг или на матурата по български език. Това сподели основателят на плана " Дигитални истории " Георги Караманев в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " .

Той организира опит, като попълня въпросите от матурата по български език и литература за зрелостниците, а по-късно разпорежда същата задача и на ChatGPT. Учителят Светослав Стойчев от Националната природоматематическа гимназия прави оценка резултата.

" Поразсъждавахме над " Приказка за стълбата ". Помолих ChatGPT да даде подобен текст, без да му давам спомагателни разяснения. Ако се бях постарал с промпта, безспорно резултатът щеше да е доста по-добър, само че опитът беше с концепцията без никакви спомагателни жокери да забележим по какъв начин ще се оправи. Резултатът е подобен, че изкарах 93 точки, а той – 90 от оптималните 100 точки. Влязохме в горните 5% на зрелостниците и изкарахме към 5,80, а ChatGPT – към 5,70 ", уточни Караманев.

Част от опита е учителят да разпознае коя матура на кого е. Той прави това безпогрешно. " Имаше много повтарящи се структури, шаблони при ChatGPT. На доста места той звучеше, все едно разсъждава на британски. Ако задачата беше на британски съм сигурен, че той щеше да реализира доста по-добри резултати и да е доста по-добър в интерпретационното си съчинение ", изясни Георги Караманев.

Трябва да подхождаме с повече любознание и с по-малко стандарти към технологиите, а не противоположното, добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР