Спорната функция е изключена по подразбиране в социалната мрежаРазпознаването на

...
Спорната функция е изключена по подразбиране в социалната мрежаРазпознаването на
Коментари Харесай

Разпознаване на лица за всички във Facebook

Спорната функционалност е изключена по дифолт в обществената мрежа

Разпознаването на лица към този момент е функционалност, налична за всички консуматори на Фейсбук (снимка: CCO Public Domain)

Социалната мрежа Фейсбук отвори достъпа до системата за различаване на лица за всички консуматори. Преди това единствено определени консуматори можеха да употребяват услугата.

Разпознаването на лица се задейства в настройките, след което функционалността стартира да изпраща вести, когато някой реши да разгласява фотография. Компанията твърди, че изображенията не се трансферират на трети страни, а самата технология не се продава на външни компании.
още по тематиката
Същевременно, Фейсбук разгласи функционалност, която разрешава на потребителите да блокират разпознаването на техните лица в фотоси, оповестени в обществената мрежа.

Технологията за различаване на лица, която разпознава потребителите по фотоси и видеоклипове на другари и разрешава тагването им, бе въведена за определени консуматори от декември 2017 година Сега тя ще бъде налична за всички, само че по дифолт е деактивирана.

През август т.г. Фейсбук загуби дело в Съединените щати: ищците упрекнаха обществената мрежа в непозволено събиране и предпазване на биометрични данни. Това събитие накара компанията на Марк Зукърбърг да преработи функционалността за различаване на лица.

Миналата година пък избухна скандал с аналитичната компания Cambridge Analytica, която получи данни от 50 милиона консуматори на Фейсбук. Фирмата бе упрекната в манипулиране на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година и по-конкретно, че е предоставяла услугите си на централата на Доналд Тръмп.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР