Според в. "Вашингтон пост" основни виновници за конфликта са режимът

...
Според в. "Вашингтон пост" основни виновници за конфликта са режимът
Коментари Харесай

”Вашингтон пост”: САЩ нямат полезен ход срещу Башар Асад

Според в. "Вашингтон пост " съществени виновници за спора са режимът на сирийския президент Башар Асад и поддръжниците му в Москва и Техеран. Правилно е да се гневим на Асад и неговите поддръжници, само че деянията на отрицание, колкото и да е мощно, няма да трансформират тази ужасяващата действителност, написа в материала.

Това не значи, че Съединени американски щати би трябвало да се примирят - само че тиранията е за предпочитане пред безкрайна и безполезна война, отбелязва създателят на публикацията Макс Бут, отхвърляйки историческите съпоставения с подкрепяни от Съединени американски щати страни.
Всяка от тези страни имаше доста по-добри шансове за победа от сирийската съпротива през днешния ден, и изключително неекстремистката й част, отбелязва той.

Свободната сирийска войска понася загуби от 2011 година, най-вече тъй като Съединени американски щати не й осигуриха задоволителна поддръжка. Най-влиятелните некюрдски опозиционни групи през днешния ден са екстремистката Ахрар аш Шам и Хаят Тахрир аш Шам, определяна от Съединени американски щати като терористична организация, която е била обвързвана с Ал Кайда. Те не престават да държат под надзор провинция Идлиб, само че това не са групи, които Съединени американски щати би трябвало да поддържат.

По данни на американското разузнаване некюрдските бунтовници управляват единствено 14,2 на 100 от обитаемоте територии в Сирия, а кюрдско-арабските Сирийски демократични сили - 32,8 на 100, в това число петролните запаси на страната. Ислямска страна управлява 10 на 100, само че непрекъснато губи територии.

Режимът на Башар Асад управлява 42,8 на 100 и печели територии. В по-голямата част от Сирия протестът е изгубена идея, отбелязва в. "Вашингтон пост ".

Съединени американски щати са съгласни Асад да остане на власт?

Лесно е да се каже, че отстраняването на Башар Асад от власт остава належащо изискване за реализиране на мечтаният резултат в Сирия, само че Съединени американски щати са изгубили средствата за постигането на тази цел. Дори в случай че Асад бъде свален, не е ясно дали наследниците му ще бъдат по-добри.

Марк Дубовиц, основен изпълнителен шеф на Фондацията за отбрана на демокрациите, дава няколко хрумвания, които могат да бъдат подкрепени, отбелязва изданието.

- Съединени американски щати могат да възприемат поставените от Израел "червени линии " за градежа на ирански военни бази, ракетни обекти или предаването на значими оръжейни технологии.

- Вашингтон може да води финансова война против Иран, Асад и Русия, принуждавайки ги да понасят финансови загуби.

Освен това може Съединени американски щати и съдружниците им в Европа, Персийския залив и Азия могат да се ангажират, че няма да окажат финансова помощ за възобновяване на регионите под контрола на Асад, Хизбула или Русия. Те могат да осъдят Иран, Хизбула, членове на Ливанските въоръжени сили и режима на Асад за потребление на мирни поданици като човешки щитове, съгласно законите за въоръжените спорове и военните закононарушения.

Всички тези оферти са рационални, само че нито едно от тях няма да промени обстановката. Без масирана военна интервенция, Вашингтон не може да направи доста за трагична смяна на обстановката в Сирия. Прилагането на американските правила би трябвало да бъде комбинирано с отчитане на съображения като нерешителност и деловитост, акцентира създателят на публикацията Макс Бут.

*Превод: Българска телеграфна агенция

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР