Според учени, които наблюдават космическото време, на Слънцето се е

...
Според учени, които наблюдават космическото време, на Слънцето се е
Коментари Харесай

Геомагнитни бури ще обхванат Земята през следващите 14 дни

Според учени, които следят галактическото време, на Слънцето се е появил най-големият регион на слънчеви петна от сегашния безоблачен цикъл. Този район се състои от 6 обособени групи, всяка от които излъчва сила и плазма. През идващите две седмици учените чакат появяването на най-мощните изригвания на Слънцето - клас X. Ако в този миг Земята е на пътя на потока от слънчеви частици, тогава на нашата планета може да възникне една от най-силните геомагнитни стихии планета в близко бъдеще, съобщава 
Прочетете още
Преди няколко дни астрономите са записали появяването на две групи слънчеви петна, наречени AR3490 и AR3491, от близката страна на Слънцето. И двете групи са толкоз големи, че детонациите им засягат вибрациите на цялото Слънце.

След появяването на тези две групи слънчеви петна астрономите са забелязали още 4 групи слънчеви петна, наречени AR3492, AR3495, AR3496 и AR3497. По този метод се образува голяма област от тъмни сектори по повърхността на нашата звезда, където към този момент се случват изригвания и плазмени излъчвания.

Очакват се най-мощните изригвания на Слънцето



Учените са пресметнали, че общият размер на видяния район е необятен 200 000 км, което е 15 пъти повече от Земята. През последните няколко дни тези петна са видели 3 изригвания от клас M и 16 изригвания от клас C. Това са надлежно вторият и третият най-мощен клас изригвания на Слънцето. Учените считат, че през идващите 14 дни броят на сходни изригвания ще се усили и може да се появят даже най-мощните изригвания от клас X.

По време на тези изригвания могат да зародят изхвърляния на коронална маса или големи потоци от заредени частици, които, когато доближат нашата планета, могат да провокират появяването на мощни геомагнитни стихии. Тези стихии могат да причинят спиране на връзките и повреди в енергийната система.

Астрономите също са забелязали появяването на големи бримки от плазма на Слънцето, които се издигат над слънчевите петна. Най-големите от тези бримки, известни като слънчеви изпъкналости, имат височина до 64 хиляди км. Тези бримки могат всеки миг да се откъснат от Слънцето и да отлетят в космоса.

Според учените появяването на такава голяма област от слънчеви петна демонстрира, че Слънцето доста бързо се доближава към пика на своята интензивност или слънчевия най-много. Такъв пик има всякога по време на 11-годишния безоблачен цикъл, като някои учени считат, че ще се случи още през 2024 г. По време на слънчевия най-много броят на петната върху Слънцето се усилва доста и те стават по-големи от нормално. Това води до по-чести изригвания и изхвърляне на коронална маса.

При геомагнитни стихии лекарите поучават да се съблюдава режим на хранене с плодове и зеленчуци, без скотски мазнини. Доста оказва помощ и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа на открито, само че и не прекалявайте с разходките. Не е целесъобразна потреблението на тежка храна, както и дълготрайно застояване в затворени пространства без чист въздух.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР