Според тях е необходимо много от видовете да бъдат преименувани

...
Според тях е необходимо много от видовете да бъдат преименувани
Коментари Харесай

Германски учени видяха сексизъм и расизъм в названията на динозаврите

Според тях е належащо доста от типовете да бъдат преименувани
Преди към 200 години човечеството открива първите остатъци от динозавър. С дължина от 8.5 метра той е наименуван в началото " Голямо влечуго ". Официалното име Мегалозавър е обещано от Уилям Бъкланд, министър и геолог, който открива фосилизираните остатъци на голямото влечуго в поле във Англия през 1824 година Бъкланд избира името Мегалозавър заради големия размер на костите, които той и други са изровили. Така се дава традицията откривателите да наименуват новите динозаврите, които са разкрили. Според група от немски учени това обаче е извънредно проблематично.

За да изследва по какъв начин се е трансформирало наименованието на динозаврите през последните 200 години, Ема Дюн, палеобиолог от университета Фридрих-Александър в Ерланген-Нюрнберг, Германия, и нейните сътрудници проучиха имената на 1500 вкаменелости.

Екипът открива, че 3% от тях или 89 на брой имена, са обидни и " излъчват расизъм, сексизъм, колониализъм или са наречени на спорни фигури ". 

Например, доста от динозаврите, открити по време на поредност от експедиции сред 1908 и 1920 година от немски откриватели в Тендагуру в Танзания, която тогава е била част от Германска Източна Африка, са кръстени на немски, а не на локални. Според учените това е образец за расизъм и колониализъм.

Не е загадка, че доста от тези откриватели са били поддръжници на расистки теории. Освен това болшинството от типовете, кръстени на човек, са наречени с мъжки имена.

Според учените обстановката с имената при динозаврите не е толкоз сериозна, като тази при растенията и насекомите. Дори през днешния ден към момента има типове кръстени на Хитлер и Мусолини.

Понякога са вероятни и обърквания измежду неспециалистите. Видът Нигерозавър (Nigersaurus) звучи расистки за някой без огромни знания по география. Името обаче е в чест на страната Нигер.

Международна комисия по зоологическа номенклатура (ICZN) отхвърли апелите на групата.

" ICZN е твърдо срещу връщането обратно и преименуването на типове, чиито имена в този момент може да се смятат за обидни. Освен това няма да забраним наричането на нови типове на хора ", споделя президентът на ICZN Томас Пейп, таксономист в Природонаучния музей на Дания в Копенхаген.

Организацията отдава огромно значение на запазването на " стабилността " на имената и това може да бъде застрашено, в случай че те бъдат изменени със задна дата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР