Според Църковния календар, на 6 април 2001 г. се чества

...
Според Църковния календар, на 6 април 2001 г. се чества
Коментари Харесай

20 г. след 800-те дни: Вълната на Симеон Сакскобургготски

Според Църковния календар, на 6 април 2001 година се празнува празника Вход Господен в Йерусалим. В същия този ден пред събралите се в резиденция " Врана " публицисти последният български цар Симеон Втори направи послание към българския народ, с което съобщи присъединяване в парламентарните избори и сложи начало на новата и непозната до тогава вълна на младите монархисти в българската политика .

Той афишира, че ще взе участие в идния избор отпред на Национално придвижване " Симеон Втори " и заявява задачата си да поведе публично придвижване за нов морал в политиката и за нови стопански решения, с нови за България хрумвания и с нови хора като движеща мощ.

 Снимка: Getty Images

През 2018 година запитан , откакто цялостен живот е бил академик да не се занимава с политика, какво го е предиздвикало да влезе в нея, Симеон Сакскобургготски отговори по този начин:

Виждайки това, което се случваше в тия години тук. И желанието ми с нещо да допринеса за страната. Защото, с цялото ми почитание към функционалността на министър председател, която пък познавам като пострадал, царят е друго, президентът е друго. А не тъй като съм имал някакви други упоритости. Напротив. Виждайки изборната победа, счетох, че ще бъде подмолно към хората, които ми гласоподаваха доверието си, да кажа: " Ами добре, деца, аз ще остана във " Врана ", а пък ще слага еди-кой си и ще заставам като някакъв гуру откъм гърба ". И това ми костваше ужасно доста. Личните ми подозрения бяха доста тежки, повярвайте ми . Това беше ужасно трудно. И какви ли не упреци получих...

Симеон Сакскобургготски показва стратегия от три точки, в които се афишира против корупцията в страната, огромното разслоение сред богати и небогати и желае 800 дни, с цел да се усети подобрението на живота на всички българи.

" Готов съм да предложа скица от стопански ограничения и социално-икономическо партньорство, чрез което не по-късно от 800 дни фамозното българско усърдие и деятелност ще трансформират живота ни ", декларира той.

Цялата тирада на Симеон Сакскобурготски

" Онова събитие от 6 април 2001 година беше извънредно. Но не мисля, че схванахме целия смисъл на произнесените от царя думи, че разбрахме какви проекции пораждат някои от неговите послания. Едва ли някой се е замислял, че това, което той тогава сподели, ще бъде настоящо и през днешния ден ", разяснява преди време някогашният народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Станимир Илчев.

Само два месеца по-късно Национална движение „Симеон Втори" печели парламентарните избори с 43 на 100 от гласовете, като при разпределението на мандатите си обезпечава 120 депутата - единствено един не им доближава за цялостно болшинство.

 Снимка: Getty Images

Парламентарната група на партията номинира Симеон Сакскобургготски за министър-председател и му се връчва мандат за сформиране на държавно управление. През юли 2001 година е реализирано съглашение за съдружно ръководство с Движение за права и свободи, с което е разрушен за повторно след 1989 година двуполюсният модел СДС-БСП.

Национална движение „Симеон Втори" печели изборите с проект, в който е цялостно с реформаторски оферти, като поддържане на нулев бюджетен недостиг, бърза приватизация, нулев налог за реинвестирана облага и така нататък Не би трябвало да се не помни и фактът, че АЕЦ " Белене " бе размразен точно от кабинета " Сакскобургготски ".

Със сформирането на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" се появява още едно емблематично събитие - новото потомство политици, така наречен министри юпита . Непознати за обществото лица – младежи, които се връщат от чужбина – Милен Велчев, Николай Василев, Пламен Петров. Тяхното завръщане в България след сполучливи кариерои в чужбина постави основата на експертното ръководство у нас.

 Снимка: Bulphoto

Със Симеон Сакскобургготски в политиката влязоха още видни адвокати като Огнян Герджиков, Пламен Панайотов, Георги Петканов, потвърдени икономисти като Лидия Шулева и международници като Соломон Паси и други

По време на мандата на кабинета „ Сакскобургготски “, България приключва своите две най-важни външнополитически цели, за които се бори още от 1990 година.

През 2004 година страната ни става член на НАТО, а на 25 април 2005 година Симеон Сакскобургготски поставя подписа си върху Договора за присъединението ни към Европейския съюз.

4 година по-късно, на парламентарните избори през 2005 година, Национална движение „Симеон Втори" пада на половина в резултатите си, само че остава втора политическа мощ и влиза в тройна коалиция с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

А през 2009 година, когато излиза наяве, че партията не минава 4-процентната преграда на парламентарните избори, Симеон Сакскобургготски подава оставка и декларира: " Целта в една народна власт е държавното управление да си изкара мандата. Ако човек стартира да лавира, това не е доста държавническо отношение " .

Няколко години по-късно в намерено писмо някогашният външен министър от кабинета „ Сакскобургготски “ Соломон Паси пък написа: „ Оказа се, че Национална движение „Симеон Втори" - сходно на голям брой почтени демократични субекти в Източна Европа и България, просто е изпълнило с чест и завършило своята благородна мисия… “.

 Снимка: Иван Григоров, Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР