Според траурното заседание, което днес имахме, утре от 9:00 ч.

...
Според траурното заседание, което днес имахме, утре от 9:00 ч.
Коментари Харесай

Митрополит Антоний: Вселенският патриарх Вартоломей ще оглави опелото на патриарх Неофит

Според траурното съвещание, което през днешния ден имахме, на следващия ден от 9:00 ч. ще бъде изложено тялото на патриарха за поклонение в Св. Александър Невски, където ще бъде през целия ден. В съботния ден от 9:30 ч. ще стартира и заупокойна Света литургия, която ще бъде отслужена от Светия синод на българската православна черква, откакто завърши и Светата литургия ще бъде осъществено и опелото, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей, който ще дойде със своята делегация от Истанбул. Това съобщи Западно и Средноевропейски митрополит Антоний в ефира на " Още от деня ".

" Ще има и траурна върволица, при която от храм-паметникът Александър Невски до митрополитската катедрала Св. Неделя ще бъде осъществена върволица с тялото на българския патриарх Неофит. След това, както и той е поискал, ще бъде заровен до гроба на Екзарх Йосиф в предверието на храма Св. Неделя, където се намира в този момент и гробът на Екзарх Йосиф ", сподели още той.

Митрополит Антоний изясни и какви са разпоредбите, които е определил Светият синод, с цел да бъде определен правоприемник на патриарх Неофит.

" Според устава на Българската православна черква в 7-дневен период Светият синод би трябвало да се събере, с цел да избере наместник-председател, който има задачата да провежда, организира и избере Български патриарх и Софийски митрополит ", разяснява Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

По думите му патриарх Неофит оставя своята ярка диря, който е образец за примирение и самообладание.

" Бог да елементарни Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Наистина огромна е тъгата и болката в сърцата на всички православни българи, тъй като се разделяме със своя нравствен лидер. Ангелът на родната ни черква. Той е образец на носенето на кръста, който Бог и църквата му разпоредиха. Това примирение, което имаше той, в подтекста на актуалното общество е доста нужно на всички нас, тъй като живеем в доста размирни времена, имаме потребност от това самообладание, с цел да оценим всичко това, което имаме ", сподели още митрополит Антоний.

Митрополит Антоний посочи, че патриарх Неофит постоянно е учил своите възпитаници на обич към Бога.

" Дълбоко в себе си съм изпитвал огромна респект и обич пред Негово Светейшество. Той носи до последния си мирис кръста на родната ни черква, с цел да я запази единна. Той потвърди, че може да бъде обединител ", изясни още митрополит Антоний.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР