Според транспортното министерство целта е да се избегне човешка преценка

...
Според транспортното министерство целта е да се избегне човешка преценка
Коментари Харесай

Компютър ще решава дали сме изкарали шофьорския изпит

Според транспортното министерство задачата е да се избегне човешка преценка за това какъв брой и какви неточности прави кандидат-шофьорът по време на изпит. Вместо чиновник на ДАИ електронна система ще взема решение дали курсистът е кадърен да придобие право да кара , осведоми.

Така наречените „ бели коли “ ще бъдат закупени с пари от държавния бюджет. И ще се употребяват единствено по време на изпитите.

 „ Това значи коли, в които има електронни системи за задаване на маршрута и електронна система за оценка на грешките, тъй че да се отстрани човешкия фактор, да се отстрани човешката преценка ”, разясни министърът на превоза Росен Желязков.



Идеята е с въвеждането им да отпадне и наличието на инструктора по време на изпита по кормуване.

„ Това не е целенасочена мярка, тя е част от съвкупността от всички дейности, които се подхващат за по-добрата подготовка на кандидат-водачите за понижаване случаите ”, съобщи  Желязков.-->

От транспортното министерство към момента не са потърсили мнението на специалистите в сектора. Те реагират остро на концепцията за отпадане на образователните коли по време на изпитите.
„ Това значи, че всеки изпит, в случай че бъде справедлив, ще приключва със 100% оценка НЕ ”, сподели още Красимир Георгиев от Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България.

Инструкторите намекнаха още, че може да излязат на митинг, в случай че това се случи. Кандидат-шофьори също показват терзания.

„ Нашето образование минава от самото начало на един и същи автомобил, с един и същи инструктор. Свикнали сме си и внезапно в деня на изпита, в случай че ни сложат на кола, която не познаваме, ще бъде много стресиращо ”, кандидат-шофьорът Данаил.

Следващата седмица ще има разискване на ограниченията в Министерство на превоза с автоинструктори . Очаква се, съгласно специалистите във ведомството, те да бъдат признати до няколко месеца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР