Според тайвански издания председателката на Камарата на представителите на Конгреса

...
Според тайвански издания председателката на Камарата на представителите на Конгреса
Коментари Харесай

Напрежение около евентуално посещение на Нанси Пелоси в Тайван

Според тайвански издания председателката на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати може да дойде на острова още през днешния ден

Специалният аероплан на военновъздушните сили на Съединени американски щати, с който председателката на Камарата на представителите на американския КонгресНанси Пелоси дойде през днешния ден в Малайзия, е изхвърчал от Куала Лумпур и се движи на югоизток. Това сочат данни на уеб страницата Flightradar24 ( "Флайтрадар24 "), който следи полетите, написа

Според тайванския в. "Лянхъбао " обаче през днешния ден в малайзийската столица от Япония е дошъл и различен аероплан от същия вид (С-40С). Още не се знае кой от тях ще употребява Пелоси и какво е предназначението на втората машина.

Нанси Пелоси дойде през днешния ден в Малайзия – втори стадий от азиатската ѝ обиколка. Очакваше се тя да беседва по-късно през днешния ден с високопоставени малайзийски представители, измежду които министър председателят и ръководителят на долната парламентарна камара. След Сингапур, където бе през вчерашния ден, и след спирката през днешния ден в Малайзия, маршрутът на Пелоси планува визити в Южна Корея и Япония.

По данни на тайвански медии довечера председателката на Камарата на представителите ще дойде на необявено посещаване в Тайпе, което провокира възходящо напрежение.

Според тайвански издания тя може да дойде на острова още през днешния ден и да прекара нощта в Тайпе. В. "Файненшъл таймс " загатва за среща на Пелоси с президентката на Тайван на следващия ден. Лице, осведомено с графика на Пелоси, твърди, че множеството от нейните срещи в Тайпе са планувани за сряда, тъй че тя може би ще дойде на острова на следващия ден. Тайванският вестник "Либърти таймс " писа, без да показва източниците си, че шефката на долната камара на американския Конгрес каца в Тайпе в 22,20 ч. локално време (14,20 по Гринуич).

Военни самолети на Китай прелитат тази заран близо да въздушната граница над Тайванския пролив, съобщи Ройтерс. Пекин към този момент на няколко пъти предизвести Пелоси да не посещава неговата отделила се територия, само че Вашингтон отвърна, че няма да се уплаши от "дрънкането на оръжие " от китайска страна.

Освен прелитането на китайски бойни самолети над разграничителната линия над протока там от през вчерашния ден се намират и китайски военни кораби, сподели източник на Ройтерс. Той окачестви тези необикновени дейности на Пекин като "много провокативни ". По думите му тази заран китайски аероплан на няколко пъти тактически "докосвал " неофициалната граница над Тайванския пролив, само че се прибирал назад. В това време наоколо летели в подготвеност тайвански самолети, само че нито един аероплан не е прекосявал разграничителната линия, посочи източникът на Ройтерс.

В публикувано през днешния ден изказване министерството на защитата в Тайпе декларира, че управлява напълно военната конюнктура към Тайван и ще предприеме съответни дейности в отговор на "заплахите от врага ".

Ройтерс добави, че Тайван приготвя за обитаване противовъздушните си убежища по отношение на възходящото напрежение с Китай и опасенията, че нашествието на Русия в Украйна може да насърчи Пекин да се опита да завземе със мощ самоуправляващия се остров. Само в Тайпе има повече от 4500 такива убежища, в които могат да се настанят към 12 милиона души, четири пъти повече от популацията на града.

В същото време четири американски бойни кораба, в това число самолетоносач, са ситуирани източно от Тайван като част от "рутинно " предислоциране, съобщи Ройтерс. Самолетоносачът "Роналд Рейгън " понастоящем се намира във Филипинско море, източно от Тайван и Филипините и южно от Япония, удостовери през днешния ден представител на флота на Съединени американски щати. "Роналд Рейгън " е придружаван от въоръжения с крилати ракети крайцер "Антиетам " и разрушителя "Хигинс ", сподели представителят, поискал да остане неизвестен. По думите му амфибийният настъпателен транспортен съд "Триполи " също е в района като част от предислокация, почнала през май.

При все че множеството наблюдаващи считат за малко евентуално експлоадирането на въоръжен спор поради визитата на Пелоси в Тайван, в случай че такава въобще има, американски представители споделиха, че се готвят за вероятни демонстрации на мощ от страна на китайската войска, да вземем за пример ракетни пускове в Тайванския залив или зачестяване на полетите на китайски военни самолети към острова.

По отношение на Тайван и Китай Съединени американски щати признават единствено едно китайско държавно управление – това в Пекин, само че не престават да дават решителна поддръжка на Тайпе, като обаче се въздържат да заявят дали ще пазят острова с военна мощ при положение на нахлуване от страна на Китай.

Тайванското държавно управление пък въобще не разяснява тематиката за възможната аудиенция на Пелоси. Премиерът Су Чжънчан не удостовери през днешния ден дали такова посещаване ще има, макар че бе запитан съответно от публицист по този въпрос. Той единствено благодари на Нанси Пелоси за нейната поддръжка за Тайван.

Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩНанси Пелоси има правото да посети Тайван, Вашингтон няма да разреши да бъде сплашен, съобщи Белият дом, представен от Ройтерс.

"Няма да се хванем на въдицата, нито ще участваме в дрънкането на оръжия. В същото време, няма да бъдем и сплашени ", съобщи Джон Кърби, представител на Белия дом по националната сигурност.

Пелоси има право да посети Тайван, добави Белият дом, като означи, че Китай наподобява подготвен да отговори, може би с военна провокация.

Кърби подсети, че това не е първото посещаване на ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати в Тайван, а членове на Конгреса са посещавали острова и тази година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР