Според статистиката в края на миналата година 410 000 български

...
Според статистиката в края на миналата година 410 000 български
Коментари Харесай

Първа по рода си книга анализира българската миграция в Германия


„ Според статистиката в края на предходната година 410 000 български жители публично са регистрирани Германия. Това фактически е най-голямата мигрантска българска диаспора в Европа “, съобщи пред bTV Марина Лякова, лекар на социологическите науки и теоретичен помощник в института за трансдисциплинарни науки в Университета в Карлсруе.

До този миг нямаше съответни данни какъв брой българи живеят във федерацията.

Лякова събира сред страниците на книгата си първото по рода си проучване на трите огромни интервала на българската миграция в Германия, като първият е по времето на социализма.

„ Хората са се занимавали с доста ниски на пазара на труда сегменти, с цел да могат да оцелеят. Разбира се, има и други биографии, биографии на звезди, оперни артисти, които идват да пеят, хора на изкуството, които примерно са следвали в Германска демократична република. В Германска демократична република е напълно друга миграцията. Там към този момент идва една по този начин да кажем номенклатура, която са получавали въобще позволение да следват в Източна Германия “, добави социологът.

Вторият интервал на миграция е от 1990 година до 2007 година.

„ Тогава българите на процедура нямат право да влизат в Германия. Без визи и надлежно доста мъчно е да се откри работа. Предимно идват младежи като студенти. Някои са записани за студенти, само че търсят свое прехранване на пазара на труда и се занимават с всевъзможни действия, които не постоянно дават отговор на квалификацията им “, уточни Лякова.

След влизането на България в Европейски Съюз стартира интервалът на най-масова миграция.

„ Вече идват висококвалифицирани, приключили в Германия с доста елементарен достъп до пазара на труда. Има и хора, които нямат никаква подготовка, само че все пак намират работа и намират прехранване. Ако би трябвало да го обобщя на всекидневен език, в този момент е най-лесно и най-отворено да идват мигранти в Германия “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР