Според сръбския епископ Ириней Бачки би било грешка Вселенският патриарх

...
Според сръбския епископ Ириней Бачки би било грешка Вселенският патриарх
Коментари Харесай

СПЦ: Вселенският патриарх не трябва да решава еднолично за МПЦ

Според сръбския свещеник Ириней Бачки би било неточност Вселенският патриарх да вземе едностранно решение за автокефалността на „ канонично непризнатите църкви на Македония и Украйна, тъй като на това ще се опълчи целият православен свят “, предава скопското електронно издание A1 On.
„ Константинополският патриарх е първи измежду равнопоставените, а не първи без равнопоставени. Затова, не дай си Боже, Вселенският патриарх Вартоломей да има желание да вземе едностранно и случайно решение за скопския и украинския ерес, то ще бъде израз на голяма илюзия, на огромна духовна неточност от позиция на православната черква и каноничните закони “, безапелационен бе Ириней Бачки в коментар за сръбския вестник „ Политика “, представен от A1 On.
Епископът акцентира, че приказва изцяло хипотетично, тъй като надълбоко има вяра, че няма да се стигне до сходна обстановка.
„ Ако до това се стигне поради политически или различен тип напън и тласъци, то би провокирало уверено противоречие и опълчване освен в славянския православен свят, само че и въобще в православието “, предизвести Ириней, представен от Фокус.
„ Политика " напомня, че Вселенският патриарх Вартоломей неотдавна прикани сестринските църкви да одобряват „ църквата на Скопие " в православното семейство и акцентира, че „ обвързване на Вселенската патриаршия е да се търсят способи за избавление на нашите братя в Скопие и Украйна ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР