Според скорошни проучвания хората, които имат домашен любимец, се справят

...
Според скорошни проучвания хората, които имат домашен любимец, се справят
Коментари Харесай

7 предупредителни знака, че трябва да заведете домашния си л...

Според скорошни изследвания хората, които имат домакински любим, се оправят доста по-добре със стресовите обстановки спрямо тези, които нямат. Тъй като здравето на косматия ви другар е във ваши ръце, е значимо да обръщате внимание на детайлите и да не пренебрегвате някои тревожни признаци, поучават от Obekti.bg.

1. Кашляне

Понякога кучето или котката страдат от влажна кашлица, която не е рискова и нормално отшумява в границите на 2 седмици. Постоянната кашлица обаче (продължаваща повече от 3 седмици) не е нещо, което би трябвало да пренебрегнете. Хроничното кашляне може да е сигнал за проблеми със сърцето или белите дробове, бронхит, пневмония и други

Обръщаме внимание, че учените предлагат кашлицата да се съветва с ветеринар през цялото време при дребни кученца, котета или породи със сплескана зурла като булдог, боксери и други

2. Повръщане

Котките и кучетата повръщат понякога. В някои случаи обаче това може да е сигнал за здравословен проблем като гастрит, панкреатит, бъбречна или бактериална зараза.

Котките имат навика от време на време да повръщат топки косми, само че в случай че се случи повече от един път месечно, консултирайте се с ветеринар.
Кучетата могат да повърнат, в случай че са преяли, само че в случай че се случи повече от един път дневно, консултирайте се с ветеринар.
Ако видите кръв в повърнатото, не отлагайте прегледа – може да става дума за обхванат изострен предмет, който е нанесъл проваляне на някой орган или просто нервира стомашната лигавица.

3. Подут стомах

Наистина подутият стомах може да значи просто, че домашният ви любим е прекалил с лакомствата, само че това може да бъде и симптом на перитонит, хормонален дисбаланс, вътрешно кървене и други

Необяснимото отичане в региона на корема може да бъде животозастрашаващо, тъй като притиска гръдната празнина и води до усложнения с дишането.

4. Апатия

Ако домашният ви любим по принцип е деен, палав, влюбчив и внезапно престане да демонстрира интерес към обичаните си занимания или към храна, това може да бъде признак на доста по-голям проблем като диабет, хипогликемия, анемия. Потърсете незабавно мнението на ветеринар.

5. Превъзбуда

Прекалената интензивност също не е добър знак. Ако домашният ви любим наподобява освен превъзбуден, само че нервиран, комплициран, изплашен без забележима причина, не отлагайте, а го заведете на ветеринар, с цел да изключите краста, проблеми със сърцето и разнообразни вируси.

6. Необяснима загуба на тегло

Отслабването в границите на естественото не би трябвало да ви тревожи, само че в случай че кучето или котката ви отслабне очевидно за малко време, без да има забележима причина за това, не си затваряйте очите. Ветеринарите ще ви кажат, че в случай че домашният любим загуби 10% от тежестта си, би трябвало да се създадат проучвания за нарушаване в обмяната на веществата, проблеми с бъбреците или дробовете, рак.

7. Прекалено слюноотделяне

Съществуват редица здравословни проблеми, които могат да доведат до засилено слюноотделяне. Най-честата причина за това е болежка или сърбеж, които могат да са породени от простуда или алергия.

Ако кучетата облизват странни повърхности, евентуално страдат от гастроентерологичен проблем.
При котките „ плюнченето” нормално е предизвикано от душевен проблеми като досада, нервност, компулсивно разстройство.
А вие какъв брой постоянно водите домашния си любим на ветеринар?
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР