Според сега съществуващия общ устройствен план на София има възможност

...
Според сега съществуващия общ устройствен план на София има възможност
Коментари Харесай

Арх. Николова: В София има възможност да се построят жилища за още 1 милион души

Според в този момент съществуващия общ организационен проект на София има опция да се построят жилища за още 1 милион души. Това сподели проектант Росица Николова, която е част от екипа " Спаси София “, в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Столична община би трябвало да има политика на осъвременяване на остарелия сграден фонд, 1/3 от който сега е ненаселен, съобщи тя. " Ние се концентрираме главно върху новото жилищно строителство и това е и повода за взрива на строителството. 1/3 от жителите на столицата не са удовлетворени от остарелия сграден фонд. Не може да оставим или съборим тези здания. Трябва да създадем по този начин, че те да бъдат настоящи и през днешния ден, мечтани и припознаваеми от млади фамилии при покупка на жилище “, съобщи проектант Николова.  

Това може да стане посредством средствата по Плана за възобновяване, уточни тя. " Това са средства, които по този начин или другояче ги има, не би трябвало да ги изпускаме като опция. Ролята на Столична община е да осведоми жителите, да води акция, да ги предизвиква “, акцентира специалистът. 

Тя уточни, че сега съществува огромна разлика сред южната и северната част на София. " В южната се концентрират много бизнеси, там има обезпечен транспортен достъп, до момента в който в северната много от основните поправки се забавиха много във времето, което откъсва тази част на столицата. Столична община би трябвало да стартира да ги развива като транспортна досегаемост и обезпечаване на цялостна съгласуваност “, сподели проектант Николова.  

Южните региони са желани, само че в тях съществува един главен абсурд – неналичието на обществена инфраструктура, улици, детски градини, учебни заведения, уточни тя. " От там идва и цялостното чувство на хората за презастрояване, тъй като има доста жилищни здания, огромна централизация на хора и в същото време никаква инфраструктура, което хората асоциират с презастрояване “, изясни специалистът.  

Един от целите на " Спаси София “ е посредством вложения да бъдат създавани квартали, в които са съсредоточени публични, жилищни и бизнес функционалности на едно място. " В които има учебни заведения, детски градини, месторабота, опазване на здравето, администрация – всичко да бъде плътно събрано, в границите на 15 минути. Това е един от методите да се понижи и трафикът “, акцентира проектант Николова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР