Според събеседниците на се обсъжда отмяната на санкциите за срок

...
Според събеседниците на се обсъжда отмяната на санкциите за срок
Коментари Харесай

WSJ: САЩ може да отменят санкциите за Беларус в замяна на транзит на зърно от Украйна

Според събеседниците на се разисква анулацията на глобите за период от шест месеца. Предполага се, че доставката на зърно от Украйна ще се прави по железопътен превоз през Беларус до литовското пристанище Клайпеда.

По-рано WSJ писа, че генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е предложил облекчение на рестриктивните мерки върху износа на калиеви торове от Русия и Беларус в подмяна на прекосяването на кораби със зърно от пристанищата на Украйна. Руското външно министерство съобщи, че за това първо е належащо да се прегледа въпросът за унищожаване на глобите върху съветския експорт.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, изказвайки се в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на 19 май, прикани Русия да спре блокирането на украински пристанища, оповестява " Гласът на Америка ".

„ Руското държавно управление наподобява има вяра, че потреблението на храна като оръжие ще помогне да се реализира това, което нашествието не съумя да направи – да разбие духа на украинския народ. Храната за милиони украинци и милиони други хора по света стана пленник на съветските военни ".

Блинкен сподели, че " решението да се употребява храната като оръжие се взема от Москва и единствено от Москва ". По думите му в украинските елеватори има към 20 милиона тона зърно, което не може да се употребява поради войната в района.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш също работи върху „ пакет от всеобхватни ограничения ", който ще разреши на Украйна да възобнови износа на храни през Черно море.

„ В света има задоволително храна за всички. Проблемът е нейното систематизиране и е тясно обвързван с войната в Украйна ", сподели Гутериш на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР