Според RSF, репресиите срещу протестите в Иран са допринесли за

...
Според RSF, репресиите срещу протестите в Иран са допринесли за
Коментари Харесай

533 журналисти са хвърлени в затвори по света през 2022 г. frognews.bg

Според RSF, репресиите против митингите в Иран са съдействали за увеличение на броя на публицистите, хвърлени в пандиза по света до рекордните 533 души през 2022 година

 

Повече от половината от тях са арестувани единствено в пет страни: Китай, който остава " най-големият преследвач на публицисти в света " със 110 души, следван от Мианмар (62), Иран (47), Виетнам (39) и Беларус (31).

 

" Диктаторските и властническите режими пълнят пандизите си по-бързо от всеки път, като вкарват от ден на ден публицисти там ", съобщи Кристоф Делоар, общоприет секретар на RSF.

 

" Този нов връх в броя на арестуваните публицисти удостоверява неотложната и незабавна нужда да се противопоставим на тези безскрупулни режими и да изразим дейната си взаимност с всички тези, които въплъщават идеала за журналистическа независимост, самостоятелност и плурализъм ".

 

Иран е единствената страна, която не е била част от листата на най-репресивните към публицистите страни през предходната година, съобщи RSF, която разгласява годишни отчети за положението на свободата на словото по света от 1995 година насам.

 

В сегашния отчет се споделя, че Иран е затворил " невиждано " 34 медийни експерти, откогато през септември избухнаха митинги поради гибелта в ареста на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана за нарушение на строгия дрескод в страната.

 

Броят на дамите публицисти в пандиза също е рекордно висок: от 2021 година насам се е нараснал от 60 на 78, което значително се дължи на по-големия брой дами, упражняващи специалността.

 

Организацията обръща изключително внимание на задържаните иранки Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади - измежду 15-те журналистки, задържани по време на митингите - които привлякоха вниманието към гибелта на Амини и в този момент са застрашени от евентуално смъртно наказване.

 

Това е " показателно за желанието на иранските управляващи систематично да принуждават дамите да мълчат ", обявиха от RSF.

 

Неправителствената организация връчи премията си за храброст на една от тях - Наргес Мохамади, която през последното десетилетие неведнъж е била хвърляна в пандиза.

 

Три четвърти от затворените публицисти са съсредоточени в Азия и Близкия изток, показва RSF, като в същото време се отбелязва внезапното увеличение на медийните репресии в Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

 

Броят на убитите публицисти също е повишен - до 57 - изключително поради войната в Украйна, спрямо " исторически ниските равнища " от 48 и 50 през последните две години.

 

Осем публицисти са били убити, до момента в който са отразявали войната, като петима от тях са били от страни, в които не се водят бойни дейности.

 

RSF съобщи, че съвсем 80 % от медийните експерти, убити по света през 2022 година, са били " съзнателно определени цели поради работата им или събития, които са отразявали, като да вземем за пример каузи за проведена престъпност и корупция ".

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР