Според редица експерти съществуват опасения относно позицията на щатския долар

...
Според редица експерти съществуват опасения относно позицията на щатския долар
Коментари Харесай

Какво мисли Уорън Бъфет за бъдещето на долара?

Според редица специалисти съществуват опасения по отношение на позицията на щатския $ като съществена аварийна валута в света и ролята му в международната търговия и вложения.

Милиардерът вложител Уорън Бъфет обаче остава оптимист за бъдещето на $, отхвърляйки концепцията за дедоларизация.

По време на годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway през май Бъфет решително съобщи, че щатският $ ще продължи да бъде аварийна валута, като се имат поради забележителните доларови запаси, притежавани от доста страни.  

Правителствата в целия свят се доверяват на стабилността и надеждността на $ като несъмнено средство за предпазване на цената при интернационалните транзакции.

Позицията на Бъфет за $ е поредна през годините. През 2015 година той предвижда, че до 2065 година светът към момента ще разчита в огромна степен на $. По време на предходно събиране през 2013 година той даже изрази опцията доларът да резервира статута си за неопределен срок.

Бизнес сътрудникът на Бъфет, Чарли Мънгър, също споделя сходна позиция, предполагайки, че доларът ще остане международна аварийна валута най-малко още две десетилетия.

Въпреки това и Бъфет, и Мънгър предизвестиха по отношение на несъразмерното отпечатване на пари от страна на държавното управление на Съединени американски щати, опасявайки се от евентуалните негативни последствия за цената и покупателната дарба на $.

Макар че през последната година показателят на щатския $ означи спад от 6% заради намаляващата инфлация, някои специалисти отдават това на невижданите държавни разноски по време на Ковид пандемията.  

Освен това непотребното парично предложение и възходящата инфлация понижиха покупателната дарба на $.

Въпреки провокациите, то увереността на Бъфет и Мънгър в дълготрайната значителност на $ дава известно утешение на вложителите, които може би се тормозят от дедоларизацията.  

Въпреки това обстановката остава несигурна и са нужни внимателни ограничения, с цел да се резервира стабилността на $ като международна аварийна валута.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР