Според редакцията на закрита среща на НАТО в Брюксел представители

...
Според редакцията на закрита среща на НАТО в Брюксел представители
Коментари Харесай

Политико: САЩ ускоряват разполагането на атомни бомби B61-12 в Европа

Според редакцията на закрита среща на НАТО в Брюксел представители на Съединени американски щати са оповестили, че бомбите ще бъдат ситуирани по-рано от плануваното. Припомня се, че съгласно първичния проект те трябваше да бъдат изпратени в Европа напролет на идната година.

 

" С възходящата нуклеарна изразителност от страна на Русия някои съдружници желаеха продължение на консултациите в границите на НАТО, с цел да обезпечат непрекъсната подготвеност и поредно предаване на известия “, гласи дипломатическият документ, който е написан за чиновници на Пентагона и Държавния департамент.

 

На собствен ред представителят на Пентагона Патрик Райдър съобщи пред изданието, че Съединени американски щати " няма да разискват в детайли въпроса за нуклеарния боеприпас " и означи, че модернизацията по програмата B61 продължава от доста години. Старите оръжия се заменят с по-модерни " като от дълго време планувано изпитание за рационализация ", сподели той. " Няма нищо общо с настоящите събития в Украйна “, акцентира Райдър.

 

Politico обаче счита, че решението на Вашингтон да размени оръжията, които са в европейските хранилища за евентуална приложимост, е взето на фона на нарасналото напрежение сред Запада и Русия.

 

За бомбата B61-12

 

Първият тест на B61-12 без експлозия на атомен заряд, е извършен в Съединени американски щати на 1 юли 2015 година Тогава шефът на плановете за нуклеарна информация във Федерацията на американските учени Ханс Кристенсен разгласи, че Съединени американски щати създават първата управляема атомна бомба в своя боеприпас. Бомбата B61-12 може да бъде превозена от американския изтребител-бомбардировач F-35 от пето потомство.

 

През декември 2021 година Съединени американски щати пуснаха първия сериен пример на осъвременена атомна бомба B61. Той, съгласно проектите на американските управляващи, ще размени три от четирите съществуващи модификации на B61, пуснати на въоръжение през 1968 година Националната администрация за нуклеарна сигурност (NANSA) уточни, че надстройката ще усили експлоатационния живот на бомбата с " най-малко 20 години ".

 

B61-12 се разграничава от своя предходник по-специално по неналичието на парашут и съществуването на нова опашка с инерционна система за ориентиране, която покачва точността на потребление.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР