Според публикувания годишен доклад на Агенцията на ООН за бежанците,

...
Според публикувания годишен доклад на Агенцията на ООН за бежанците,
Коментари Харесай

Рекорд: 82,4 млн. души се опитват да се спасят от войни, насилие и малтретиране

Според оповестения годишен отчет на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците, броят на бежанците, вътрешно разселените лица и претендентите за леговище е повишен през 2020 година с 4 на 100 по отношение на предходния им, също рекорден брой от края на 2019 година - 79,5 милиона. Повишение се отбелязва към този момент девета поредна година.

По време на пандемията " всичко спря, в това число стопанската система, само че войните, споровете, насилието, дискриминирането и преследванията - всичко, което кара хората да бягат - продължиха ", изясни за Агенция Франс Прес ръководителят на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди.

Днес 1 % от цялото човечество са хора, напуснали домовете си; " хората без корени " са двойно повече, в сравнение с преди 10 години, когато бяха към 40 милиона, обезпокоително предизвестява организацията.

В края на 2020 година в света е имало общо 30,3 милиона бежанци и други лица, принудени да заминат в чужбина, в това число 5,7 милиона палестински бежанци и 3,9 милиона венецуелци. А претендентите за леговище са били 4,1 милиона.

" Безпрецедентно " обаче е скочил броят на вътрешно разселените, който възлиза към този момент на 48 милиона, посочи Гранди, представяйки отчета. Броят на вътрешно разселените - основно заради рецесиите в Етиопия, Судан, страните от Сахел, Мозамбик, Йемен, Афганистан и Колумбия, е повишен предходната година с над 2,3 милиона.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации предложи Антониу Гутериш за втори мандатВъпреки пандемията и апелите за прекъсване на огъня в международен мащаб, отправяни от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, споровете към момента прогонват хора от домовете им.

В отчета се отбелязва още, че в разгара на пандемията през 2020 година над 160 страни са затворили границите си, а 99 от тях не са правили никакви изключения за хората, търсещи протекция. Впоследствие обаче от ден на ден страни са взели ограничения от рода на краткотрайна карантина и други, с цел да подсигуряват на търсещите леговище достъп до процедурите.

Над две трети от хората, избягали в чужбина предходната година, са идвали единствено от пет страни - Сирия (6,7 милиона), Венецуела (4 милиона), Афганистан (2,6 милиона), Южен Судан (2,2 милиона) и Мианма (1,1 милиона).

Момчетата и девойките под 18 години са 42 на 100 от всички прогонени от домовете си. А от 2018 до 2020 година като бежанци са родени близо един милион деца.

" Трагедията на толкоз доста деца, родени в заточение, би трябвало да е задоволителна причина за доста повече старания за попречване и прекъсване на споровете и насилието ", акцентира Филипо Гранди.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР