Според публикуван наскоро доклад на Европейската агенция за околната среда

...
Според публикуван наскоро доклад на Европейската агенция за околната среда
Коментари Харесай

Перфектната буря, която очаква възрастните и болните в Европа

Според оповестен неотдавна отчет на Европейската организация за околната среда (EАОС), Европа освен се затопля, само че възрастта на популацията ѝ я доближава към нарицателното име – Стария континент - и е зле готова да се оправи с произлизащата от това рецесия в опазването на здравето.

Докладът се появи на фона на провеждащата се в Шарм ел Шейх срещата на високо ниво за климата КОП27, от чиято естрада отношение по изострящия се проблем с климатичните промени и обвързваните с това въпроси се изрекоха редица международни водачи.

Климатичните промени значат, че Европа ще бъде очевидец на все по-чести горещи талази и е по-вероятно да се появят огнища на заболявания като денга и малария, показва отчетът на ЕАОС.

Документът предизвестява, че това съставлява сериозен риск за здравето поради демографските характерности на Европа. Според Евростат през 2021 година над една пета от популацията на Европейски Съюз ще бъде на възраст 65 и повече години - а това е групата от население, която е най-вероятно да страда от евентуално съдбовни сърдечни или дихателни проблеми по време на горещи талази.

" С тези две трендове - повишение на температурите и увеличение на уязвимостта - се получава нещо като съвършена стихия във връзка с въздействието [на изменението на климата] върху здравето ", сподели Александра Казмиерчак, специалист по изменението на климата и човешкото здраве в ЕАОС и водещ създател на отчета, написа „ Политико “.

Казмиерчак посочи, че горещините са причина за сред 86 и 91 % от смъртните случаи, свързани с рискови метеорологични и климатични феномени в Европа. " Знаем, че жегата е доста рискова за човешкото здраве ", сподели тя.

How can the EU double its forests’ climate change mitigation impact by 2050? New Horizon Europe project aims to provide answers. Read more:

— European Forest Institute (EFI) (@europeanforest)
Възрастта на жителите, разпространяването на хронични болести и фактът, че градовете не са проектирани за отбрана от горещините, значат, че Европейски Съюз е изключително уязвим към по-високите температури.

Това лято европейските страни записаха хиляди спомагателни смъртни случаи по време на жестоката гореща вълна. Ханс Клуге, шеф на европейския офис на Световната здравна организация, съобщи, че въз основа на наличните данни тази година в европейския район на СЗО са умряли минимум 15 000 души " точно заради горещините ".

Проблемът единствено ще се задълбочава - учените предизвестяват, че Европа се затопля два пъти по-бързо от останалата част на земното кълбо.

В взаимозависимост от това дали температурата на планетата ще се увеличи с 2 или 3 градуса по Целзий, в допълнение 172-300 милиона души могат да бъдат изложени на рискови горещини годишно, добавя Казмиерчак.

Това може да докара до " 30 000 до 90 000 смъртни случая годишно според от климатичния сюжет до края на века " в Европа, посочи тя.

Изменението на климата също по този начин преначертава картата на заболяванията, пренасяни от инфектирани инсекти. 

" Пристигането на пасажери и артикули в Европа от райони, в които денгата или маларията са ендемични, в комбиниране с възходящата склонност на климатичните условия за комарите, които придвижват тези заболявания, да станат непрекъснати в някои елементи на Европа, усилва вероятността от експлоадиране на заболявания ", се споделя в отчета.

Рискът от преместване на заболявания като денга и зика може да се усили в бъдеще, защото климатичните условия, подобаващи за този тип комари, се усилват в Европа, сподели Казмиерчак.

В отчета се отбелязва, че градовете, които са най-предразположени към такива инфекции, са тези наоколо до адриатическото крайбрежие, във Франция и Италия, както и няколко в Белгия и Нидерландия.

[In data] - The true cost of Europe's climate extremes in data: Which country has been hit hardest? | Euronews
— PubAffairs EU News & Debates
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР