Според психолози и социолози тридесетгодишната възраст е важен етап, когато

...
Според психолози и социолози тридесетгодишната възраст е важен етап, когато
Коментари Харесай

Психолози: Илюзиите, които са опасни за дамите

Според психолози и социолози тридесетгодишната възраст е значим стадий, когато човек дефинитивно се сбогува с юношеството и става зрял и възрастен. В този миг хормоните към този момент не бушуват, вчерашната тийнейджърка е имала време да опита няколко специалности и знае какво е сериозна връзка.

Обикновено на тази възраст се обобщават първите резултати, само че специалистите считат, че главният индикатор за качествено съзряване е сигурността в шест основни области на живота: здраве, благоденствие, професионална реализация, другарства, занимания и обич. Момиче, което не е склонно към инфантилизъм, нормално до тридесетгодишна възраст може да се обезпечи, даже в случай че приходите не са напълно приемливи, само че са непрекъснати и постоянни. Освен това тя схваща дали желае да има семейство и деца, дали може да се грижи за себе си и дали има кръг на другарство и ползи, които я удовлетворяват.
Често обаче илюзиите пречат на психическата зрялост и могат да бъдат извънредно нездравословни. Ето петте най-опасни за дамите:

 Ще се появи " принцът на бял кон " и всичко ще се оправи

Дори възрастните дами постоянно живеят с години в очакване в живота им да се появи мъж, който да им донесе благополучие, убеденост и непоклатимост. Мнозина мечтаят да бъдат " опора на мъжа ", като си показват, че по този начин няма да им се постанова да вземат решение финансови и битови проблеми, да се забавляват и да намират наслада в всекидневието.

Такава позиция заплашва с отвод от независимо развиване, а инфантилизмът е главният зложелател на триумфа.

Нека някой различен реши

Обикновено такова момиче чака да му се споделя какво да прави, по кое време да отиде на доктор, къде да прекара ваканцията. Вярва, че приятелите, родителите, брачният партньор и шефът ѝ най-добре знаят по какъв начин да живее. Но при такова отношение рискува да изгуби своята еднаквост. Съществува риск да се окаже в миг от живота си, който въобще не ѝ харесва, и да упрекна за това някой различен.

Ще го направя по-късно

Когато си млад, надали някой си дава сметка какъв брой бързо минават годините. Изглежда, че целият ти живот е пред теб и имаш задоволително време за всичко. А в случай че не ви харесва, можете да го отложите за " по-късно ". Но това вълшебно време може в никакъв случай да не настъпи.

Вече е прекомерно късно за това

Обратното на предходното разбиране. Тази илюзия пречи и лимитира придвижването напред. Преодолявайки страха, човек доста по-лесно пробва нови неща. Дори и в случай че съгласно стандарта това по никакъв начин да не е уместно в по-зряла възраст.

Трябва да бъда по-добра

Този модел на държание има доста дълбоки корени: родителите постоянно внушават на децата си, че би трябвало да бъдат услужливи - да споделят играчките си, даже когато не желаят, да прегръщат на драго сърце неприятната вуйна и да се отхвърлят от мнението си поради престижа на по-възрастните.
В зрелост страхът от наказание се трансформира в да кажете " не ". Наличието на тази заблуда води до накърнимост, взаимозависимост от мнението на другите и мъчителен перфекционизъм. Този човек непрекъснато изразходва силата си, с цел да накара някого да го хареса, и се разочарова, когато това не се случи. Работата върху самочувствието може да ви помогне да си върнете контрола над живота и страстите си.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР