Според проучвания, почти никой няма да слезе от автомобила си

...
Според проучвания, почти никой няма да слезе от автомобила си
Коментари Харесай

Екология на електрическите тротинетки

Според изследвания, съвсем никой няма да слезе от автомобила си и да тръгне с тротинетка. Скутери карат хора, които и без друго се придвижват по екологичен начин…

Е-тротинетките икономисват нездравословни излъчвания от горенето на изкопаеми горива, само че батериите сами по себе си не са екологични (снимка: CCO Public Domain)

Вече две известни марки електрически тротинетки щъкат из София. Наред с тях много хора към този момент имат своя персонален, дребен електрически скутер. Еколозите се надпреварват да ни твърдят, че симпатичните двуколки са екологичен превоз и това единствено по себе си е причина да го предпочетем. Така ли е в действителност?

Електрическите скутери, рекламирани като градски превоз с нулеви излъчвания, завладяват градските улици по целия свят. Компаниите, които ни ги оферират, упорстват, че вездесъщите двуколесни транспортни средства са берекет за околната среда и лимитират световното стопляне.

Споделените скутери, които не изискват докинг станции, могат да бъдат употребявани за напредване от врата до врата. Така се заобикаля стресиращото търсене тук-там за паркиране. Не отделят каквито и да е нездравословни излъчвания по време на потребление, а и са тихи – фактор, който също има значение в шумната и натоварена градска среда.

По-бързи са – с електрическа тротинетка човек може да стигне много по-скоро до мечтаното място, в сравнение с с кола или рейс из центъра на града. „ Микромобилността може, теоретично, да обхване всички пътнически пътувания в границите на 7-8 километра, които съставляват 50 до 60 % от пътуванията Китай, Европейския съюз и Съединените щати ”, поучават от консултантската компания McKinsey.

Гориво или акумулатори

Първият противоречив въпрос по отношение на опазването на околната среда e източникът на сила. Е-тротинетките икономисват нездравословни излъчвания от горенето на изкопаеми горива, които биха се отделили при возенето с кола. Ала и батериите сами по себе си не са екологични.

Проблем при батериите е наличието на субстанции, които са евентуално рискови за природата. Това е повода акумулаторните системи да се събират по специфични стратегии за преработване.

Друг въпрос е и добиването на самите материали за тези акумулатори. Мините, които обезпечават лития за литиево-йонните акумулатори, унищожават природата, а са и тематика на политико-икономически междуособици.

Кратък живот

Съществува и огромна неизясненост във връзка с продължителността на живота на споделените е-скутери. Той варира според от хардуера и интензивността на потребление.

Това е основен въпрос – какъв брой дълго траят тези тротинетки – това също е определящо за въздействието им върху околната среда.

„ Към днешна дата е невероятно да се каже дали е-скутерите са положителни или неприятни за околната среда, защото ни липсва дълготрайна статистика за виталните им цикли ”, споделя Денис Бенита, транспортен инженер в „ Ademe ”, представен от Phys.org.

Едно изследване от Луисвил, Кентъки, дефинира междинната дълготрайност на живота на е-тротинетката на… 28 дни. Друго проучване демонстрира, че става дума по-скоро за три месеца.

И в двата случая става дума за движимост, чиито живот е прекомерно къс – а по-късно тя се трансформира в е-отпадък.

Някои от компаниите, които поддържат системи от споделени е-тротинетки, към този момент са разбрали за казуса и са въвели схеми за преработване. Те ползват скица за наново потребление на множеството съставни елементи – до 70% от частите на отпадналите от приложимост скутери.

Кой кара тротинетка

Това в действителност е въпросът, който разсънва всички подозрения по отношение на екологичността на скутерите.

Факт е, че има прочут брой автомобилни транспорти, които не могат да бъдат заместени от тротинетка (или велосипед, или кънки). Това са доставките на колетни колета, зареждането на артикули за магазините и други Сред останалите водачи обаче колцина са склонни да оставят автомобила, с цел да потеглят с тротинетка.

Наскоро извършено изследване на Lime измежду 4500 консуматори в Париж сподели, че в случай че нямат достъп до е-тротинетка, 44 % от возещите се биха избрали да изминат мечтаните дистанции пешком. 12 % са декларирали, че биха карали колело. Други 30 % биха употребявали публичния превоз.

С две думи, съвсем никой няма да слезе от автомобила си и да тръгне с тротинетка. Скутери карат хора, които и без друго се придвижват по екологичен метод.

Именно това разсънва подозренията до каква степен новият тип градска подвижност е щадящ за околната среда.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР