Според проучване, София е една от най-евтините европейски столици за

...
Според проучване, София е една от най-евтините европейски столици за
Коментари Харесай

Какво е състоянието на обществените тоалетни в София?

Според изследване, София е една от най-евтините европейски столици за туристите. В края на летния сезон вършим опит за съпоставяне сред изискванията у нас и в чужбина, само че не съгласно цените, а съгласно достъпността до публичните тоалетни.

София

На галерия в Чехия преди години скулптурът Давид Черни изобрази България като турска тоалетна. Няколко дни по-късно макетът беше прикрит, а създателят се оправдаваше, че турските тоалетни в България са му създали усещане. И решил да се пошегува. Уж смешка, която малко ни обиди.

10 години след тази галерия търсим следите на тоалетните в столицата, с цел да забележим какво би направило усещане на един чужденец през днешния ден.~ Сметката демонстрира, че в случай че вземем цялото население на София и го разделим на броя на тоалетните в парковете и градините на столицата за една тоалетна ще чакат малко повече от 31 000 души.

Общината поддържа 4 публични тоалетни като тази. И още 40 химически като тази, която посреща идващите към Народния спектакъл „ Иван Вазов ".

За поддържането им от бюджета се отделят общо 129 000 лева Приходите са 75 000. За да сверим часовника на столицата обръщаме взор вдясно - към Китай. В Пекин всички публични тоалетни са безвъзмездни. Властите там плануват в тях да има безвъзмезден интернет, банкомати, климатик и точки за зареждане на мобилни телефони и електрически автомобили. Вляво във Франция - за потребностите на туристите е основан сайт-пътеводител.

Но да се върнем у нас. Една от аргументите за дребното на брой публични тоалетни е прекосяването им в частни ръце. За 12 години са приватизирани 18 тоалетни. По закон новите притежатели трябва~ да поддържат активността им за период от 10 години. Така някои от тях са непокътнати.

В други обаче можете да пиете по пиво. А трети просто не работят. Така 10 години след Онази галерия следите на тоалетните у нас са скрити.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР