Според проучване състоянието на най-богатите хора в света е намаляло

...
Според проучване състоянието на най-богатите хора в света е намаляло
Коментари Харесай

Състоянието на най-богатите хора в света е намаляло

Според изследване положението на най-богатите хора в света е намаляло с 10% през 2022 година поради войната в Украйна, само че вероятностите пред тях през тази година са светли, съобщи Агенция Франс Прес.

Проучването, извършено от основаната в Лондон консултантска компания Knight Frank, преглежда положението на по този начин наречените ултрабогати лица (UHNWI): хора с чисто положение от най-малко 30 млн. $, в това число главното им жилище.

" Предизвикателствата на пазарите значат, че благосъстоянието на множеството от тях е намаляло през предходната година, като груповото им благосъстояние е спаднало с 10 % ", се споделя в отчета - еквивалент на 10,1 трилиона $, се добавя в него.

" Миналата година обстановката в Украйна подхрани енергийната рецесия в Европа и усили така и така внезапно покачващата се инфлация ", сподели Лиъм Бейли, началник на световните изследвания на Knight Frank.

" В резултат на това през 2022 година се наблюдаваше едно от най-резките възходящи придвижвания на международните лихвени проценти в историята ", добави той.

 istock istock

Въпреки че четирима от всеки 10 от ултрабогатите са отбелязали нарастване на благосъстоянието си през 2022 година, " преобладаващата наклонност е била негативна ", се споделя в отчета.

Това надали е изненадващо, като се има поради повишението на лихвените проценти, прилагано от няколко централни банки, с цел да се противодейства на повишението на инфлацията, добави той.

Най-силно са наранени свръхбогатите в Европа, където положението им е намаляло със 17%, следвани от Австралия с 11% и Северна и Южна Америка с 10%.

Африка и Азия се отърваха по-леко със загуби от 5 и 7 %.

" Валутните курсове оказаха доста въздействие ", написа Флора Харли, редактор на отчета.

" Силата на $ беше ненадмината и се дължеше на непоколебимия ангажимент на Федералния запас към един от най-бързите цикли на повишение на лихвените проценти в историята ", добави тя.

Все още има " обилни опасности " за международната стопанска система, сподели Бейли.

От Knight Frank обявиха, че 69% от богатите вложители чакат растеж в портфейла си през тази година.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР