Според проучване, публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical

...
Според проучване, публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical
Коментари Харесай

Открити са 85 подобни на Земята планети, може да са подходящи за живот

Според изследване, оповестено в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, астрономите са разкрили 85 нови екзопланети, т.е. планети отвън Слънчевата система. Предполага се, че всички те се въртят към своите звезди на разстояние, което обезпечава нужните условия за появяването на живот, пише Daily Mail.

Астрономите са употребявали данни от галактическия телескоп TESS, който търси планети отвън Слънчевата система, и са разкрили 85 нови обекта. Струва си да се обясни, че 60 екзопланети не са били известни преди, а 25 към този момент са открити от други учени, само че нова изследователска група удостовери тези резултати.

Според учените всички открити планети са по-големи от Земята по мярка (диаметърът на нашата планета е 12 742 км). Както сподели изследването, размерът на тези планети е в диапазона от 17 600 км до 560 000 км. Известно е, че някои от тези планети са скалисти, като Земята, а останалите са газови колоси.

Анализът на данните демонстрира, че планетите се намират в по този начин наречената обитаема зона на звездите си. Това значи, че те са ситуирани на вярното разстояние от звездата и затова температурата върху тях е подобаваща за появяването и развиването на живот. Разбира се, в случай че приказваме за скалисти планети.

Според учените всичките 85 планети са открити в неповторими звездни системи - по една планета се върти към звездите. Но с цел да разберете дали някои от тях са подобаващи за живот, ще са нужни спомагателни наблюдения. Интересното е, че на всичките 85 планети им трябват сред 20 и 700 дни, с цел да създадат цялостна гражданска война към своите звезди. Но множеството планети, открити от галактическия телескоп TESS, имат орбитален интервал от 3 до 10 дни.

Но учените към момента не знаят доста за новите планети, в това число точното им разстояние от звездата. Освен това всички открити екзопланети към момента са в статута на претенденти за купата планета, защото фактът, че те в действителност съществуват, би трябвало да бъде доказан от още няколко групи учени.

От януари 2024 година, от откриването на първата екзопланета през 1992 година, астрономите са разкрили повече от 5500 планети отвън Слънчевата система. 1912 от тях са сходни на Нептун, 1772 са сходни на Юпитер, 1679 са суперземи и 199 са скалисти планети.

Но това е единствено дребна част от всички планети, които съществуват в нашата вселена, споделят учените. В Млечния път може да има стотици милиарди екзопланети. Ако има почти 2 трилиона галактики във забележимата част на Вселената, тогава може да има почти 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 екзопланети, обикалящи към своите звезди.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: Daily Mail
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР