Според проучване на Екзакта, ако изборите бяха днес, шест формации

...
Според проучване на Екзакта, ако изборите бяха днес, шест формации
Коментари Харесай

“Екзакта“: ГЕРБ води с над 4% пред ПП/ДБ, “Промяната“ губи електорат

Според изследване на " Екзакта ", в случай че изборите бяха през днешния ден, шест обединения биха били над 4-процентовата преграда - ГЕРБ - Съюз на демократичните сили (24,4 на сто), Политическа партия - Демократична България (20,1 на сто), " Възраждане " (14,8 на сто), Движение за права и свободи (13,2 на сто), " Българска социалистическа партия за България “ (9,5 на сто) и " ИТН " (4,8 процента). Данните са преизчислени въз основата на гласуващи гласоподаватели. Два месеца след парламентарните избори записваме известно стесняване на електората на ГЕРБ-СДС и малко по-голямо на този на ПП-ДБ, регистрират от организацията.
Прочетете още
Според тях, с изключение на на оттегляне на гласоподаватели, това се дължи и на събитието, че не се намираме в предизборна обстановка. Електоралните трендове отсега нататък ще зависят от приноса на двете обединения към ръководството на страната. Засега ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не прибавят електорални бонуси от формулата на ръководство, която възприеха, считат анализаторите. Те разясняват, че мобилизирани остават електоратите на Движение за права и свободи, на Българска социалистическа партия и на " Възраждане ". Не се записва предпочитание за по-масово присъединяване в идващ избор, означават от " Екзакта " и допълват, че вяра за по-висока електорална интензивност дават идните през есента локални избори. Резултатите от тях непроменяемо ще повлияят и на бъдещата електорална тежест на партиите, показват анализаторите.

 

Изследването на " Екзакта Рисърч Груп " е национално представително и е извършено в интервала от 12 до 20 юни. По домовете им са интервюирани 1040 пълнолетни българи в 71 обитаеми места на страната. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано “face to face ” изявление. Максималната неточност при 50%-вите дялове е +/- 3%. Изследването е обезпечено със лични средства като част от изследователската стратегия на " Екзакта Рисърч Груп ".

Общо 61% от пълнолетните българи утвърждават обстоятелството на съставяне на постоянно държавно управление, сочи национално представително изследване на " Екзакта рисърч груп ".

Съставянето на кабинет се утвърждава от дами, хора на възраст под 60 години и поданици на обитаемоте места отвън столицата. 87% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС и 94% от тези на ПП-ДБ също имат позитивно отношение. Силно скептични са симпатизантите на Българска социалистическа партия и на " Възраждане ".

Според данните 65 на 100 от българите не утвърждават ротационния принцип на ръководство, а 35 % са тези, които поддържат този принцип. 59% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС и 69% от тези на ПП-ДБ поддържат ротационния принцип. Единствено измежду гласоподавателите на обединенията, участващи в ръководството, позитивните оценки за ротационния принцип са повече от негативните, разясняват анализаторите.

Все още скептиците към партнирането сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са повече от очакващите положително сработване сред двете обединения. За тези публични настройки способстват и политиците от двете обединения, които създават перманентни напрежения и ги преекспонират по всевъзможни способи, означават от " Екзакта ".

На основата на горните данни може да се заключи, че българите изрично приветстват сформирането на постоянен кабинет, само че имат съществени запаси както към ротационния принцип на ръководство на страната, по този начин и към партньорството сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, разясняват от организацията.

От " Екзакта рисърч груп " вършат ангажимента, че е рано да се дават каквито и да е оценки за работата на новосформирания постоянен кабинет и на неговите министри, само че означават, че е значимо да се оценят стартовите настройки към двете водещи лица на ръководството – Николай Денков и Мария Габриел.

Най-общите първи усещания на хората демонстрират, че министър председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел започват екипната си работа със съизмерими дялове обществено утвърждение – от порядъка на по 27%, демонстрират данните.

Габриел има утвърждението на 76% от гласоподавателите на ГЕРБ и близо 40% от гласоподавателите на ПП-ДБ, а Николай Денков е одобряван от 85% от гласоподавателите на ПП-ДБ и от близо 30% от тези на ГЕРБ-СДС.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР