Според прогнозите на Организацията на обединените нации бебе, родено някъде

...
Според прогнозите на Организацията на обединените нации бебе, родено някъде
Коментари Харесай

Човечеството достигна границата от осем милиарда души

Според прогнозите на Организацията на обединените народи бебе, родено някъде във вторник, ще бъде осеммилиардното в света.

" Този значим миг е мотив да отпразнуваме разнообразието и напредъка, като в същото време отчитаме споделената отговорност на човечеството за планетата ", съобщи в изказване генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

Организация на обединените нации изяснява този растеж с човешкото развиване, като хората живеят по-дълго с помощта на подобренията в публичното здраве, храненето, персоналната хигиена и медицината.

Той е резултат и от по-високата раждаемост, изключително в най-бедните страни в света - множеството от които са в Африка на юг от Сахара - което излага на риск техните цели за развиване.

Колко е прекалено много?

Нарастването на популацията също по този начин усилва въздействието на икономическото развиване върху околната среда.

Но до момента в който някои се тревожат, че осем милиарда души са прекалено много за планетата Земя, множеството специалисти настояват, че по-големият проблем е несъразмерното ползване на запаси от най-богатите хора.

" Някои показват угриженост, че светът ни е претъпкан ", споделя ръководителят на Фонда на Организация на обединените нации за популацията Наталия Канем. " Аз съм тук, с цел да кажа ясно, че самият брой на човешките животи не е причина за боязън ".

Джоел Коен от Лабораторията за популации към Университета Рокфелер счита, че въпросът какъв брой хора може да устоя Земята има две страни: естествени ограничавания и човешки избор.

Нашият избор води до това, че хората употребяват доста повече биологични запаси, като гори и земя, в сравнение с планетата може да възвърне всяка година.

Прекомерното ползване на изкопаеми горива да вземем за пример води до повече излъчвания на въглероден диоксид, които са причина за световното стопляне.

" Ние сме глупави. Липсва ни предвидливост. Ние сме алчни. Не използваме информацията, с която разполагаме. Именно в това се крият изборът и проблемите ", споделя Коен.

Той обаче отхвърля концепцията, че хората са проклинание за планетата, като споделя, че на хората би трябвало да се даде по-добър избор.

Забавяне на растежа

Сегашното население е повече от три пъти по-голямо от 2,5 милиарда души в света през 1950 година

Въпреки това след пика при започване на 60-те години на предишния век темпът на повишаване на международното население внезапно се е забавил, споделя пред Агенция Франс Прес Рейчъл Сноу от Фонда на Организация на обединените нации за популацията.

Годишният растеж е понижен от високите 2,1 % сред 1962 и 1965 година до под 1 % през 2020 година

Той може да спадне още повече до към 0,5 % до 2050 година заради продължаващото понижаване на раждаемостта, предвижда Организация на обединените нации.

Според прогнозите на Организация на обединените нации популацията ще продължи да нараства до към 8,5 милиарда души през 2030 година, 9,7 милиарда души през 2050 година и ще доближи своя връх към 10,4 милиарда души през 80-те години на ХХ век.

Други групи обаче са пресметнали разнообразни числа.

Базираният в Съединени американски щати Институт за здравни индикатори и оценки (IHME) в свое изследване за 2020 година пресметна, че международното население ще доближи своя най-много до 2064 година, без да доближи 10 милиарда, и ще намалее до 8,8 милиарда до 2100 година

Черната гибел

От появяването на първите хора в Африка преди повече от два милиона години международното население се разраства балонно, като има единствено мимолетни паузи в увеличението на броя на хората, споделящи Земята.

Нашите предшественици са били ловци-събирачи, които са имали малко деца спрямо по-късните уседнали популации, с цел да поддържат номадския си метод на живот.

Въвеждането на земеделието през неолитната ера, към 10 000 година пр.н.е., довежда до първия прочут огромен скок на популацията.

Със земеделието се появяват уседналостта и опцията за предпазване на храна, което води до внезапно повишение на раждаемостта.

Според Френския институт за демографски проучвания от към шест милиона души през 10 000 година пр.н.е. международното население скача на 100 милиона през 2000 година пр.н.е. и по-късно на 250 милиона през първи век от н.е.

В резултат на " черната гибел " сред 1300 и 1400 година човешката популация понижава от 429 на 374 милиона души.

Други събития, като Юстиниановата чума, засегнала Средиземноморието в продължение на два века от 541 до 767 година, и войните през ранното Средновековие в Западна Европа, също са предизвикали краткотрайни спадове в броя на хората на Земята.

От XIX в. нататък популацията стартира да се усилва значително с помощта на развиването на актуалната медицина и индустриализацията на селското стопанство, които усилват международните доставки на храна.

От 1800 година насам популацията на света е скочило осем пъти - от към един милиард на осем милиарда души.

Разработването на ваксини е от основно значение, като изключително значима е имунизацията против дребна шарка, която оказва помощ за унищожаването на един от най-големите убийци в историята.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР