Според прогнозата на Европейската комисия България ще има спад на

...
Според прогнозата на Европейската комисия България ще има спад на
Коментари Харесай

Васил Велев от АИКБ: Нормално да не се очаква увеличение на заплатите |

" Според прогнозата на Европейската комисия България ще има спад на Брутният вътрешен продукт от към 7%. Това е разлика от повече от 10 процентни пункта по отношение на прогнозата. При този спад е обикновено да не се чака нарастване на работните заплати ", съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР. 

За идната година не се чака цялостно възобновяване - 2021 година ще приключим на равнището на 2018 година, чак 2022 година ще достигнем 2019 година При този спад на продажбите и на Брутният вътрешен продукт е обикновено да не се чака увеличение и на минималните заплати, с цел да могат повече нискоквалифицирани служащи да бъдат наети, обясни Велев.

" Когато едно заплащане не може да се създаде, то този човек не се наема на работа или се редуцира. Социалната политика не се прави посредством минимални заплати. Ако не се създават заплатите, то някой различен ги създава и излиза, че тези, които работят повече и по-добре заплащат част от заплатите на тези, които са с по-ниска подготовка ", сподели още той.  

Светът беше пред криза преди да се появи ковид, добави Велев. 

Може да твърдим, че той (коронавирусът - б.р.) е мотив за старт на рецесията в международен мащаб. Сега всички - и интернационалните финансови институции, и държавни управления - могат да се оправдават с него за всичките си неточности, които са позволили, сподели още ръководителят на АИКБ. 

Велев уточни, че предложенията на индустриалците остават същите. 

" Трябва да се форсира вливането на ликвидност в стопанската система. Забавянето е голямо и няма към този момент по какъв начин да се навакса, само че най-малко да не се усилва. Затова бюджетът е в остатък в условия на рецесия ", добави той. 

Според Велев мярката за поддръжка при безработицата не се ползва вярно у нас спрямо другите европейски страни и по тази причина в България има 8 пъти по-голям растеж на безработицата. 

Велев съобщи, че организацията не е била потърсена за поддръжка от притежатели на бизнеси, които са били в някаква форма репресирани от страната поради това, че вземат участие в антиправителствените митинги. 

Той беше безапелационен, че не наблюдават дали служащите и чиновниците им вземат участие в митингите, само че регистрира, че не се вижда демонстрациите да са се отразили на производството. 

Председателят на Националното съдружие на дребния и междинен бизнес Елеонора Негулова съобщи, че не би лимитирала волята на чиновниците си за присъединяване в митинг, с цел да обезпечи успокоение на бизнеса си.

Правото на митинг е предпазено от закона, добави тя и уточни, че дребният бизнес от доста време стачкува поради малко ограничения за поддръжка на микро предприятията, където няма наети чиновници.

" Това са фамилни компании и там оперативната работа е по 10-12 часа дневно ", изясни Негулова. 

Тя добави, че доста от микро и дребните предприятия са на ръба на банкрута, а ограниченията за тяхна поддръжка въобще не работят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР