Според презентация, представена пред дипломати от 27-те държави-членки на ЕС

...
Според презентация, представена пред дипломати от 27-те държави-членки на ЕС
Коментари Харесай

ЕС планира да удължи тавана на цената на газа, за да избегне криз...

Според презентация, показана пред дипломати от 27-те държави-членки на Европейски Съюз и забелязана от Financial Times, Европейската комисия е декларирала, че " няма индикации за отрицателни резултати " след влизането в действие на мярката и че цените на газа сега са с съвсем 90 % по-ниски от предходната година.

 

Ограничението беше въведено след многоседмични напрегнати полемики сред страните членки, като в началото Германия и Австрия се опълчиха на въвеждането му с аргумента, че то ще наруши пазарите и ще задълбочи рецесията с доставките. Но ограничаването не се е отразило на вноса на газ в Европейски Съюз, се отбелязва в презентацията на Комисията.

 

Високопоставени дипломати и чиновници на Европейски Съюз са декларирали пред FT, че макар спада на цените на силата и рекордните равнища на предпазване на газ в Европейски Съюз, доставките през тази зима могат да бъдат наранени от войната сред Израел и " Хамас " и евентуални саботажи върху газовата инфраструктура.

" Не знаем какво ще се случи тази година. Имаме обстановката в Израел и не знаем по какъв начин това ще се отрази на вноса от Близкия изток ", е декларирал един от дипломатите на Европейски Съюз.

 

Източниците на FT са допълнили, че газопроводът в Балтийско море, който беше саботиран по-рано този месец, е различен проблем и " би било добре да се застраховаме ".

 

В разгара на енергийната рецесия, провокирана от прекратяването на доставките на газ за Европа от Москва след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 година, цените доближиха над 300 евро (588 лева) за MwH, само че не за нескончаем интервал от време.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР