Според премиера Кирил Петков пред коалицията има два основни проблема

...
Според премиера Кирил Петков пред коалицията има два основни проблема
Коментари Харесай

Петков пред Guardian: Страхувам се, че служебно правителство ще върне проруските нагласи


Според премиера Кирил Петков пред обединението има два съществени казуса - корупционните ползи и проруското въздействие в България, които се обединили, с цел да смъкват държавното управление. Това изяснява самият той в изявление за английската медия, което е обещано преди гласуването на вота на съмнение. Петков споделя и терзанията си, че имало опция след рухването на кабинета България да се върне към обичайните си проруски настроения.

"Ние изненадахме всички в Европа и изненадахме Русия с тази мощна политика ", сподели той, добавяйки, че вътрешнополитическата рецесия значи, че България в този момент рискува да се върне към "традиционната си роля на мека страна " във връзка с рецензиите към Русия.

Ако Петков не може да сътвори нова коалиция, той се притеснява от "драстична смяна " в поддръжката на България за Украйна, акцентира британското издание. "Страхувам се, че ще стане доста по-плаха, мека страна във връзка с реториката против войната. Страхувам се, че мощната позиция на равнище Европейската комисия и Европейския съвет ще се трансформира доста повече в отбягване на явен отговор, в сравнение с мощен глас против Русия ", декларира българският министър председател.

По думите на Петков краткотрайното служебно държавно управление можело бързо да подписа договорка с Газпром, която да накара България да се съгласи на заплащане на газа в рубли да бъде по-внимателна в опълчването си на войната.

"Русия в действителност желае да смъкна това държавно управление, тъй като ще покаже, че в случай че не играеш с тях, тогава държавните управления ще падат ", споделя той.

"Това би било превъзходен образец за това по какъв начин тактиката за диверсификация на газа не работи. И не толкоз мощният глас против тях по отношение на глобите и поддръжката за украинците е нещо, което те биха предпочели ", прибавя Петков.

The Guardian отбелязва, че министър председателят "се беше прицелил в Кремъл, като в един миг се съгласи със прилежащите Северна Македония и Черна гора да блокират полета на външния министър Сергей Лавров до прилежаща Сърбия, което го принуди да анулира визитата ".

"Беше просто решение. Реших, че той няма да лети. Толкова е просто ", показва Петков.

Разривът към войната го сложи в несъгласие с президента Румен Радев който сподели, че доставките на оръжие в Украйна единствено ще удължат войната, отбелязва медията.

"А Радев беше "много изрично срещу " доставката на оръжия в Украйна през трети страни. Ние бяхме твърдо за това ", е споделил Петков.

"И може би президентът просто гледа популистичните възгледи. Личните му възгледи може би съответстват с тях и той не вижда същия ентусиазъм като нас, че би трябвало да демонстрираме водачество по тези тематики и да приказваме с европейските членки, да бъдем допустимо най-силни като съдружник в НАТО ", прибавя министър председателят.

Петков споделил още, че няколко дни всеобщи митинги демонстрират, че на улицата има мощна поддръжка за неговото държавно управление. Но в залите на властта войната имала още поляризирани страни.

"Войната в действителност сподели кой на коя страна е доста ясно. Но за жалост на държавното управление тя основава от ден на ден и повече неустойчивост, тъй като би трябвало да взимаме сложни решения ", акцентира Кирил Петков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР