Според премиера Бойко Борисов още през май броят на ваксинираните

...
Според премиера Бойко Борисов още през май броят на ваксинираните
Коментари Харесай

Борисов: България ще постигне колективен имунитет още през май месец

Според премиера Бойко Борисов още през май броят на имунизираните в България ще надвиши 3 млн. души и в страната ще бъде реализиран групов имунитет. Това предвижда той посредством предаване онлайн във Фейсбук.

Ваксинацията у нас стартира на 27 декември 2020 година, като оттогава за малко над три месеца у нас има имунизирани 571 хиляди души.

„ Успяхме да осигурим 2,7 милиона дози от имунизацията на Pfizer да бъдат доставени в България през идващите два месеца. Хората могат да бъдат спокойни, че имунизацията ще върви с цялостна мощ “, разгласи министър-председателят по време на посещаване в село Тополово, Асеновградско. „ Всичко е контрактувано, да не пристигна след това някой да си приписва заслуги, че видите ли, нещо е направено “, добави Борисов.

Това става откакто при започване на април 19 страни от Европейски Съюз се отхвърлиха от част от имунизациите си, с цел да могат общо 2,8 млн. ваксини да бъдат прерапределени към страни като България, където имунизацията тече постепенно. Другите такива страни са Естония, Латвия, Словакия и Хърватия. По това съглашение на България бяха отпуснати нови 1,15 млн. дози.  

Премиерът изясни, че следва да бъдат конкретизирани доставките на дозите от имунизацията по седмици, както и разпределението към персоналните лекари.

Борисов изрази убеденост, че увеличаващият се брой имунизирани и оздравели ще способства за това страната ни да преодолее пандемията.

Той добави, че цените на имунизациите се подвигат и с цел да се подсигуряват бъдещи поръчки, ще се наложи залагане на повече буфери в бъдещите държавни бюджети.

Вече тече подготовка на европейско равнище по отношение на имунизирането през идната година, само че към този момент при по-високи цени и затова, означи министър председателят, в новите бюджети би следвало да се залагат и по-големи буфери за ваксини.

Днес Борисов посети село Тополово, Асеновградско, където с отпуснати от държавното управление над 800 000 лв. се построява многофункционална спортна зала за волейбол и баскетбол. Спортното оборудване ще бъде употребявано и като физкултурен салон на ОУ „ Отец Паисий “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР