Според предварителните официални резултати, публикувани днес, дясна националистическа партия печели

...
Според предварителните официални резултати, публикувани днес, дясна националистическа партия печели
Коментари Харесай

Протурска партия е на път да спечели вота на кипърските турци

Според предварителните публични резултати, оповестени през днешния ден, дясна националистическа партия печели болшинството от гласовете на кипърските турци на изключителните парламентарни избори в сепаратисткия северен район на Кипър.

Самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република (СКТР), приета единствено от Анкара, пострада тежко от пандемията и от внезапното намаляване на цената на турската лира.

Партията на националното единение (ПНЕ) на десния националист Ерсин Татар, непосредствен съдружник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, печели 39,5% от гласовете и ускорява наличието си в Народното събрание на СКТР, като взема 24 от 50 места.

Както и през 2018 година, проанкарската ПНЕ ще би трябвало да образува коалиция, с цел да ръководи.

Лявоцентристката Турска републиканска партия (ТРП) заема второ място с 32% от гласовете, с цел да вземе 18 места, по данни на Висшата изборна комисия (ВИК).

Окончателните резултати се чакат през идващите няколко дни, като при затварянето на изборните секции изборната интензивност се прави оценка на 58,2%.

Анализаторите означават апатията измежду към 204 000 гласоподаватели, чиито съществени грижи са ориентирани към здравето, сигурността и икономическото богатство.

" В съпоставяне с предходните избори в Северен Кипър във въздуха се усеща доста по-малко сила и възторг ", пишат политолозите Ахмет Созен и Деврим Шахин на уеб страницата на италианския мозъчен концерн ISPI.

Кипър е разграничен от 1974 година, когато турските сили окупират северната част на острова в отговор на боен прелом, спонсориран от хунтата, която по това време е на власт в Гърция.

ПНЕ поддържа решение с две страни, до момента в който ТРП упорства за съглашение с кипърските гърци. Малката Обединена кипърска партия (ОКП), която поддържа федерално решение, прикани за протест на гласуването, заявявайки, че " нищо няма да се промени ", до момента в който кипърските турци не бъдат " освободени от игото на Анкара ".

Но за разлика от предходните избори в турската република, този път акцията беше съсредоточена върху икономическите проблеми на територията, а не върху диалозите за решение на казуса.

Надеждите за разрешаване на неразрешимия спор претърпяха крах, когато Татар изненадващо завоюва с малко пред претендента за обединяване Мустафа Акънджъ на президентските избори през 2020 година Татар настояваше за признание и настояваше за решение с две страни по време на договарянията с посредничеството на Организация на обединените нации за преустановяване на разделянето. Позицията му беше изрично отхвърлена от гръцкоговорящата Република Кипър, която е член на Европейския съюз и има ефикасен надзор върху южните две трети от острова.

Администрацията на Ердоган беше упрекната в интервенция в президентските избори в СКТР през 2020 година, което провокира неодобрение измежду доста кипърски турци. Този път обаче " не е належащо държавното управление на Турция да играе дейна роля, с цел да промени хода на изборите ", пишат Созен и Шахин. Вместо това точно ръководството на турската стопанска система от страна на Ердоган, на което републиката разчита в огромна степен, се обрисува като главен въпрос в изборите.

" Хората са потиснати, тъй като разноските за живот са прекомерно високи ", споделя 72-годишният пенсионер Дервиш Дизликлиоглу. " Надявам се, че тези, които бъдат определени, ще работят дейно за богатството на хората. "

Турската лира загуби 44% от цената си по отношение на $ през предходната година, което докара до повишение на цените.

Преговорите за разрешаване на кипърския проблем са прекратени от 2017 година насам. Опитите на Организацията на обединените народи, която управлява буферната зона, разделяща турскоезичния север и гръкоезичния юг, да съживи договарянията през април 2021 година, приключиха с крах. През 2004 година кипърските гърци отхвърлиха проекта на Организация на обединените нации за основаване на свободна федерация на острова. Мнозинството кипърски турци гласоподаваха в поддръжка на схемата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР