Според предварителните данни щетите от земетресенията от 6 февруари в

...
Според предварителните данни щетите от земетресенията от 6 февруари в
Коментари Харесай

Ердоган: Щетите от трусовете в Турция са € 104 млрд.

Според предварителните данни вредите от земетресенията от 6 февруари в югоизточната част на Турция надвишават 104 милиарда $.

Това съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Агенция Франс Прес. Той насочи видеообръщение към участниците в Международната донорска конференция за Турция и Сирия в Брюксел.

Бедствието е засегнало 14 милиона души в 11 турски окръга, посочи Ердоган.

„ Имаме за цел в границите на година да изградим жилищни здания, в които да бъдат настанени останалите без дом хора ”, посочи той.

И добави, че страната му в никакъв случай няма да не помни солидарността, проявена от всички нейни другари, институции, страни членки на Европейски Съюз и кандидатки за участие, Организация на обединените нации и други интернационалните организации в тези сложни дни.

Трусовете, най-силният от които бе със мощ 7,8 по скалата на Рихтер, предизвикаха гибелта на над 50 000 души.

Европейската комисия счита да даде 1 милиард евро за подкрепяне на възобновяване на Турция, съобщи нейната председателка Урсула фон дер Лайен. Други 108 милиона ще отидат за филантропична помощ и ранно възобновяване в Сирия.

След опустошителните трусове регионът бе връхлетян и от порои.

Въпреки напрегнатите връзки с Европейски Съюз Турция е значим сътрудник. Европа дава на Анкара пари и за битката с незаконната миграция. Повечето мигранти в страната идват точно от Сирия.

Докато Турция е показана на конференцията от външния си министър Мевлют Чавушоглу, Сирия не е поканена на взе участие. Това провокира недоволството на външното министерство в Дамаск.

Русия също не е поканена. Причината е войната в Украйна.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР