Според председателя на парламентарната комисия по здравеопазване това трябва да

...
Според председателя на парламентарната комисия по здравеопазване това трябва да
Коментари Харесай

Доц. Антон Тонев: Потребителската такса за пациентите трябва да се увеличи


Според ръководителя на парламентарната комисия по опазване на здравето това би трябвало да стане гладко

Подкрепяме концепцията за повишение на потребителската такса, заплащана от пациентите на персоналните лекари, само че би трябвало да стане гладко във времето. Това сподели пред публицисти доцент Антон Тонев, ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето. Смятам, че внезапното покачване – от 2,90 лв. да скочи няколко пъти – не е правилно по отношение на потребителите, сподели още той.

По думите му би трябвало да се начертае път за гладко повишение на размера на таксата през избрани интервали от време, с цел да няма внезапно натоварване на ползвателите на медицински услуги.

„ Потребителската такса, която се заплаща за вход при общопрактикуващите лекари изостава като цена. Обективно към 40 на 100 е доплащането в лечебните заведения. При персоналните лекари това доплащане е замръзнало на равнище от 2013 година “, уточни той.

„ За да има повишение на таксата, би трябвало да имаме нов бюджет, ясна макрорамка на разноските в опазването на здравето и аз не се ангажирам да дам явен отговор на този въпрос. Единствено мога да дам своята поддръжка към общопрактикуващите лекари, че това е нещо неизбежно, което би трябвало да се случи в най-скоро време “, сподели доцент Антон Тонев.

„ Това би трябвало да бъде записано и в Националния рамков контракт, където въпреки всичко има и договорно начало, т.е. НЗОК и Министерство на здравеопазването би трябвало да бъдат част от този развой “, добави още доцент Тонев.

Преди дни депутати и лекари се сплотиха към концепцията за нуждата от промяна в първичната извънболнична здравна помощ, като на полемика, проведена от Комисията по опазване на здравето, се разиска равнището на потребителската такса, специализацията на лекарите, концепцията за диференцирано възнаграждение на лекарите и други

На въпроса по кое време страната ще стартира да заплаща цялостния размер на здравноосигурителната вноска за групите хора, които обезпечава, доцент Тонев сподели, че отговорът на този въпрос стартира от министъра на финансите.

„ Това е нещо, което би трябвало да се случи, само че постоянно се сблъскваме с действителността, а тя постоянно попада в избрани числа и ние постоянно се опитваме да ги създадем по-добри “, добави той. „ Миналата година за доста от разноските успяхме “, сподели още доцент Тонев.

В момента размерът на здравната вноска е осем %, като тя се поделя сред шеф и служащ. Държавата заплаща здравните вноски за деца, за пенсионери, за обществено слаби, за арестувани под стража, за лишени от независимост и други, като размерът на вноската е по-нисък от осем %.

Доц. Тонев уточни още, че при започване на ръководството при 47- ото Народно събрание са създали анкети измежду младите лекари за какво напущат страната, с цел да работят зад граница.

Изводът от изследването сочи, че заплащането не е единствената причина за отлива на млади лекари от страната ни, а към този момент значение има кариерното развиване и изискванията на труд.

„ Критериите за изискванията на труд и кариерното израстване съвсем се изравняват с критерия за заплащането като мотивация за работа в България “, акцентира доцент Тонев.

„ И по тази причина у нас би трябвало да се трансформират и разпоредбите, и да е ясно, когато един студент стартира своето обучение какво го очаква  след 5,10,15 години и това да стане резистентен модел. По този метод ще ги мотивираме, както и с съответно възнаграждение по отношение на европейския пазар “, увери още той.

За медицинските стандарти и за качеството на медицинските услуги той разяснява, че сега има медицински специалности, за които има написани, само че непризнати стандарти, и напомни, че някои от медицинските стандарти бяха обжалвани в съда.

Според него съсловните организации дружно с университетските среди биха могли да изработят стандартите, които по-късно да бъдат наложени, и да няма лекари, които да могат да практикуват, в случай че не покриват стандарта.

По думите му стандартите ще бъдат обществена информация, тъй че пациентите да могат да ревизират какви са към дадения миг медицинските благоприятни условия при тяхното лекуване.

„ Системите за оценка на качеството на медицинските услуги минават по два пътя – през законите за конкуренцията, което не е доста добра система в областта на медицината. По света качеството се мери посредством осъществяването на медицинските стандарти по другите специалности. Изработването на стандартите минава през съсловните организации и научните сдружения в съответната област, които би трябвало да основат документ, който да е годен за всички лекари. Имахме много сериозен проблем с въвеждането на стандартите, такива документи бяха изработвани, доста от тях бяха обжалвани в съда, изясни доцент Антон Тонев.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР