Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

Нова стратегия била нужна за пълната либерализация на пазара на ток

Според ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов България се нуждае от нова енергийна тактика. Той сподели това по време конференция " Индустрия, енергетика и климатични промени 2017 ", проведена от индустриалния клъстер " Средногорие ", заяви Българска телеграфна агенция.

Иванов счита, че в България посредством основаването на енергийна тактика, която да бъде одобрена от Народното събрание, ще има фундаментална визия и стратегически цели на страната в региона на енергетиката. По този метод няма да се водят разногласия по един или различен план и няма да има конфликти на лобита от разнообразни браншове от българската енергетика за това по какъв начин да върви страната.

Иванов посочи нуждата от нова енергийна тактика на мястото на тази от 2011 година, която към този момент не е настояща, като в нея би трябвало да са отразени главните правила от Четвъртия енергиен пакет на Европейски Съюз и главните цели въз основата на Парижкото съглашение за енергетиката и климата. Председателят на КЕВР изрази вяра новата тактика да бъде призната от Народно събрание и уточни, че тя ще е рамката, в която ще продължим към цялостна либерализация.

Според ръководителя на КЕВР до края на 2018 година е задоволителен интервал небитовите консуматори на контролирания пазар да излязат на свободния, а 5-годишният интервал, предложен и от Европейска комисия (до края на 2021 г.), да бъде интервал, в който напълно да бъде либерализиран пазарът и за всички битови консуматори. Сред рисковете през ускорената либерализация той уточни, че това може да докара до основни проблеми в целия бранш, тъй като е належащо цялата сила да може да се купува свободно от борсата, което в този момент не е по този начин.

Освен това при ускорена либерализация може да се окаже, че част от огромните сдружения - производители на електрическа енергия, няма да са конкурентоспособни, което ще сътвори сериозен проблем на енергийния баланс. Затова по думите на Иванов би трябвало да се постъпва поредно в посочени от него периоди.

За да се върви към либерализиран пазар, би трябвало да се усили ликвидността на борсата, посочи Иванов. Ако всичко това бъде изпълнено и законово одобрено, ще се основат предпоставки българският енергиен пазар да стане част от районния свободен електроенергиен пазар за региона на Югоизточна Европа.

Цел на КЕВР за идващите години е да се утвърждава посредством нормативните актовете доверието в либерализацията на пазара, като разпоредбите са транспарантни, а участниците - равнопоставени, посочи ръководителят на КЕВР. Освен това комисията би трябвало да сътвори устойчива регулаторна рамка, да има усилване на мониторинга на пазара в сходство с разпоредбите по веригата.

Либерализацията е развой, който се явява инструмент за реализиране на огромните цели в енергетиката на страната - основаване на свободен, предсказуем и резистентен енергиен пазар, на устойчива регулаторна среда, на енергийни компании, които имат способността в конкурентна среда да бъдат финансово постоянни, като дружно с това би трябвало да се откри и решение на казуса със отбрана на енергийно уязвими консуматори, посочи още ръководителят на КЕВР.

Сред плюсовете в работата на комисията Иванов уточни това, че тя е съумяла по обективен метод да разпредели тежестите от добавката " обвързване към обществото " върху всички енергийни консуматори, основаните - нормативна база, с цел да стартира електроенергийната борса и директива за промяна на доставчика. Освен това комисията се е справила значително с, по думите на Иванов, наследени тежки ценови деформации - кръстосаното субсидиране сред топлинната и високоефективната електрическа сила в когенерациите, и се оправя и с кръстосаното субсидиране сред битовите и небитовите консуматори на контролирания пазар.

За " Енергопро " въпросът е напълно решен, за ЧЕЗ и EVN сме постигнали сериозен триумф, който ще проличи в нашето ценово решение в края на този месец, посочи ръководителят на КЕВР. Друга отстранена дисторция е обвързвана с пазаруването на софтуерните загуби от разпределителните компании да бъде осъществено не по цени под себестойност от АЕЦ " Козлодуй ", а по цените на публичния снабдител.

Иванов уточни още, че следва продължение на промените, като за това е нужно Народното събрание да гласоподава основни промени в Закона за енергетиката, промяна на статута на единствения покупател в лицето на публичния снабдител - НЕК, и основаване на пътна карта до цялостната либерализация на пазара.

Иванов обeща поддръжка за плана за газификация на Средногорието. Той сподели, че планът съществува в проектите на " Булгартрансгаз " и ще продължи с напъните си да стане предпочитан пред други три плана, които са в листата на тази компания, тъй като е значим за района.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР