Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен държавите членки

...
Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен държавите членки
Коментари Харесай

Как ще се харчи европейската помощ за България от 1.36 млд. евро заради Covid-19

Според ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен страните членки би трябвало бързо да насочат средствта към най-критичните места.

© Johanna Geron С общата сума от 1.358 милиарда евро от Европейски Съюз ще разполага България, с цел да ограничи икономическите последствия от епидемията от ковид. Това излиза наяве от оповестения през уикенда документ на Еврокомисията, който демонстрира по какъв начин тъкмо ще се разпредели оповестената в края на предходната седмица обща помощ за страните членки в размер на 37 милиарда евро.

Средставата обаче не са нови, а действително съставляват пренасочване на към този момент утвърдени за страната помощи и стратегии, изясни за " Капитал " източник от държавното управление. По-голямата част от парите за България - 690 млн. евро, ще бъдат предоставени непосредствено от бюджета на Европейски Съюз, само че за сметка на утвърдената финансова рамка за България в програмния интервал 2014-2020 година Други 122 млн. евро са към този момент отпуснати от Брюксел средства за 2019 година, които по принцип би трябвало да се върнат в европейския бюджет, само че в този момент ще бъдат оставени за прилагане. Именно тях Европейска комисия дефинира както моментна ликвидност, защото са налични и могат да се употребяват незабавно. А остановите 546 млн. евро са недоговорените все още средства по оперативните стратегии за интервала 2014-2020 година, които в този момент България ще може да насочи към ограничения за справяне с Covid-19.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Как ще се харчат парите

Засега няма публична позиция на българското държавно управление за това по какъв начин тъкмо ще употребява европейската помощ, само че съгласно публикувания от Европейска комисия документ, държавите-членки ще имат опцията да " преразпределят финансирането по елементарен метод ". Целта е да не се губи време в комплицирани съгласувателни процедури, както нормално става с европейските средства, а парите да стигнат допустимо най-бързо там, където са нужни. Единствената безапелационна тенденция от Европейска комисия е средствата да послужат за облекчаването на общественото финансиране и подпомагането на системите за опазване на здравето. В сегашната обстановка това несъмнено е от основно значение, само че поради българските особености пораждат подозрения до каква степен вярно и транспарантно ще се употребява помощта, изключително щом контролът от Брюксел ще е занижен.

Що се отнася до неусовените средства от програмния интервал 2014-2020 година, Комисията предлага разноските, свързани с ковид, да бъдат приети като възможни, тъй че да могат да бъдат възстановявани. Например, останалите пари от Европейския фонд за районно развиване и Европейския обществен фонд ще могат да се употребяват за закупуване на здравно и защитно съоръжение, профилактика на заболявания, електронно опазване на здравето, медицински произведения (включително респиратори, маски и други подобни), възстановяване на работната среда в бранша на опазването на здравето и обезпечаване на достъп до здравни грижи за уязвимите групи.

Европейският фонд за районно развиване може да се употребява и в поддръжка на фирмите за справяне с краткосрочните финансови шокове от рецесията - да вземем за пример посредством даване на оборотни средства за най-силно наранени компании.

Какво още

Освен директната финансова помощ Европейска комисия ще задейства и спомагателни ограничения за справяне със болестта. Сред тях са взаимни публични поръчки за здравно съоръжение и персонални защитни средства, разрешаване на държавна помощ за наранени компании и браншове, гъвкави схеми за пренасочване на дотации от оперативните стратегии и други Очаква се те да бъдат разисквани в Европарламента още идната седмица и да станат факт до края на март.

Също по този начин Комисията ще даде 1 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз като гаранция за Европейския капиталов фонд, който на собствен ред би трябвало да подтиква банките да дават ликвидност на дребните и междинните предприятия. Очаква се това да активизира общо 8 милиарда евро оборотни капитали да подкрепи най-малко 100 хиляди компании.

Предлага се още разширение на обсега на Фонда за взаимност на Европейски Съюз (800 млн. евро), който по принцип е инструментът за подкрепяне на страни, тъй че към този момент да покрива и проблеми като пандемията. Европейският фонд за пригаждане към глобализацията също може да бъде мобилизиран за подкрепяне на съкратени служащи - до края на 2020 година по него са налични 179 млн. евро.

Защита на служащите

" Трябва да защитим служащите от безработица и загуба на приходи, когато това е допустимо ", се споделя в известието на Европейска комисия и се показва, че Европейският обществен фонд, по-специално посредством новата капиталова самодейност за реагиране на ковид, може да окаже директна поддръжка в две посоки. От една страна може да обезпечи здравна помощ като финансиране на съоръжение за отбрана, медицински произведения, ограничения за попречване на болести или ограничения за обезпечаване на достъп до здравни грижи за най-уязвимите групи. От друга - може да поддържа националните ограничения за понижаване на въздействието на епидемията посредством повишение на квалификацията и прекласифицирането на хората.

Европейска комисия споделя още, че ще форсира работата си по законодателното предложение за европейска скица за презастраховане при безработица. " Тази самодейност има за цел да поддържа работещите и да отбрани тези, които са изгубили работата си при положение на огромни разтърсвания, както и да понижи натиска върху националните обществени финанси ", написа в документа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР